Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Jan Kleerup kritiserar HFD-dom om momsplikt för DJ-duo

HFD kom nyligen fram till att en DJ-duos artistframträdanden skyddas av upphovsrättslagen som utövning av konst och likställs med konserter. Sådan konstnärsutövning är inte skattepliktig och duon ska därför inte ta ut någon moms vid fakturering av arrangören när de framträder på exempelvis en musikfestival. Av det följer också att det inte finns avdragsrätt för moms på den utrustning som behövs för att genomföra ett sådant framträdande. Då det används avancerad teknikutrusning i DJ-branschen kan det röra sig om rätt stora belopp, som då belastar DJ-duons verksamhet.

Jan Kleerup, expert i JP Momsnet, har i en ny analys kommenterat avgörandet och förhållandet mellan upphovsrättslagen och moms. Enligt honom är det orimligt att begära att en DJ som ska fakturera en arrangör måste göra en upphovsrättslig bedömning av sitt framträdande för att veta om fakturan ska innehålla moms. För att det här inte ska bli för problematiskt för den enskilde anser Jan Kleerup att mervärdesskattelagen bör ändras.

Ta del av hela analysen i JP Momsnet. Vill du testa tjänsten kan du ansöka om ett gratis testkonto

Publicerad 24 feb 2016

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom skatterätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Tjänster

Nyheter

HFD dömer äntligen av ett förhandsbesked om något så intressant som en trust i USA. Professor Roger Persson Österman analyserar här målet.

23 maj 2024

HFD meddelade i september dom i mål 1041-1043-22 avseende avdragsrätt för ingående mervärdesskatt när ett holdingbolag säljer sitt dotterbolag. HFD återförvisar målet till kammarrätten, men gör ändå några klargörande uttalanden. Här analyseras domen. 

2 nov 2023

Eleonor Kristoffersson har skrivit en ny lagkommentar till nya mervärdesskattelagen, som nu finns publicerad i JP Juridiskt bibliotek. Läs vår intervju med henne!

28 jun 2023