Inte artskyddsbrott att saluföra prärievarg som varg

Högsta domstolen frikänner den man som dömts i hovrätten för artskyddsbrott sedan han sålt skinn av prärievarg under beteckningen varg. Domstolen konstaterar att det skulle strida mot legalitetsprincipen att fälla mannen till ansvar. 


Mannen som sålde skinn från prärievargar med beteckningen varg frias nu i Högsta domstol

En man saluförde under medeltidsveckan i Visby tolv stycken skinn av arten prärievarg. Skinnen var märkta med beteckningen ”varg” och när mannen blev tillfrågad sa han att det var vargskinn. Prärievarg är, i motsats till varg, inte en enligt CITES-förordningen skyddad art. 

Mannen åtalades för artskyddsbrott. Åklagaren hävdade att han uppsåtligen eller av oaktsamhet i vinstsyfte använde och saluförde skinnen under förespegling att det var varg.

Högsta domstolen frikänner nu mannen. Enligt den svenska lydelsen av den EU-förordning som miljöbalksbrottet grundar sig ska det genom märkning av varan framgå att det rör sig om en del av ett skyddat djur. Det innebär att varan måste innehålla någon del från den skyddade arten för att agerandet ska vara straffbart. Bestämmelsen kan därmed inte anses vara tillräckligt tydligt utformad. Under sådana omständigheter skulle det strida mot den gällande legalitetsprincipen (inom straffrätt) att fälla mannen till ansvar.

Domar och referat inom miljörättsområdet hittar du i våra webbtjänster för miljö.

Publicerad 6 jul 2016

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom miljörätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

  • JP Miljönet

    Informationstjänsten för dig som arbetar med miljöfrågor inom offentlig eller privat sektor.
  • JP Djurnet

    Tjänsten för dig som arbetar med djurfrågor på t.ex. en länsstyrelse eller i privat verksamhet.
  • JP RättsfallsnetMark och miljö

    Vår tjänst JP Rättsfallsnet—Mark och miljö innehåller alla domar från mark- och miljödomstolarna, från samtliga instanser.

Nyheter

Regeringen lägger nu fram propositionen Ny kärnkraft för Sverige – ett första steg i riksdagen.

2 okt 2023

Regeringen föreslår därför en satsning på detta på 123 miljoner kronor per år mellan 2024 och 2026 i budgetpropositionen 2024.

2 okt 2023

Nytt intressant avgörande från Mark- och miljööverdomstolen, läs mer om det här!

29 sep 2023