Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Högsta domstolen prövar lärares ingripande med brottargrepp

Högsta domstolen kommer att pröva om det var kränkande behandling när en lärare tog ett nackgrepp om en elev. Eleven hade neuropsykiatriska diagnoser och det fanns en handlingsplan om lågaffektivt bemötande. 

 

En lärare tog ett nackgrepp om en elev för att flytta på honom. Eleven satt i en soffa som blockerade en viktig passage i skolan och vägrade att flytta sig trots tillsägelser. Läraren visste inte att eleven hade neuropsykiatriska diagnoser och att det fanns en handlingsplan för lågaffektiv bemötande.

Barn- och elevombudet (BEO) ansåg att greppet utgjorde kränkande behandling och yrkade, i både tingsrätten och hovrätten, att huvudmannen för skolan skulle betala 10 000 kronor i skadestånd till eleven. Tingsrätten och hovrätten bedömde däremot att passagens viktiga funktion berättigade ett kroppsligt ingrepp.

BEO överklagade till Högsta domstolen som nu har gett prövningstillstånd. BEO anser att rättsläget är osäkert kring betydelsen av elevens diagnoser och handlingsplan för bedömningen av om lärarens ingrepp utgjorde kränkande behandling eller inte.  

En dom från Högsta domstolen förväntas någon gång i februari eller mars nästa år.

Publicerad 28 okt 2019

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom skoljuridik:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Vår skolrådgivare och jurist Maria Bjurholm svarar på frågan i det senaste avsnittet av JP play.

11 apr 2025

Regeringen tillsätter en ny utredning som ska föreslå åtgärder för att stärka arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck i förskolan, skolan och fritidshemmet.

11 apr 2025

Ändringarna föreslås träda i kraft 1 juli 2026 och tillämpas på utbildning som påbörjas efter 30 juni 2028. 

10 apr 2025