Högre krav på nyckelbiotoper i nordvästra Sverige

Kraven för vilka skogar som ska klassas som nyckelbiotoper kommer att vara högre i nordvästra Sverige än i övriga landet. Så tolkar Skogsstyrelsen uppdraget om nyckelbiotopsinventering från regeringen.
 

I höstas meddelade regeringen att Skogsstyrelsen ska göra en landsomfattande inventering av skogar med mycket stor betydelse för växter och djur, så kallade nyckelbiotoper.  I det preciserade uppdraget som regeringen nyligen meddelat står att hänsyn ska tas till de ”lokala och regionala förutsättningarna”. Detta innebär enligt Skogsstyrelsen att i praktiken kommer kraven för vad som ska klassas som en nyckelbiotop variera beroende på geografiskt läge.

Skogsstyrelsen har påbörjat arbete med att utveckla en metod där systematiska testinventeringar ska genomföras under hösten. Resultaten ska sedan ligga till grund för hur hänsyn ska tas till lokala och regionala förutsättningar. För att säkerställa att inventeringen är rättssäker och effektiv kommer Skogsstyrelsen fortsätta att utveckla inventeringen. 

– Vi är medvetna om att det kan finnas en oro hos skogsägare vad inventeringen kan komma att innebära. Därför är det så viktigt att vi säkrar upp en god kvalitet med metoder som är väl utvecklade, transparenta och begripliga, säger Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist. 

Vill du bevaka miljörättsområdet? 

Lär mer om webbtjänsten JP Miljönet här. 

Publicerad 1 jun 2018

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom miljörätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

  • JP Miljönet

    Informationstjänsten för dig som arbetar med miljöfrågor inom offentlig eller privat sektor.
  • JP Djurnet

    Tjänsten för dig som arbetar med djurfrågor på t.ex. en länsstyrelse eller i privat verksamhet.
  • JP RättsfallsnetMark och miljö

    Vår tjänst JP Rättsfallsnet—Mark och miljö innehåller alla domar från mark- och miljödomstolarna, från samtliga instanser.

Nyheter

Vår expert Ingela Sundelin går igenom HD:s dom ”Tjäderspelet i Malsättra” från den 5 april 2023 i mål nr T 538-22, tolkningen av den och gör en kortare analys.

23 nov 2023

Enligt domstolen var björnstammens storlek och sammansättning, bevarandestatus och genetiska status sådan att det inte fanns hinder för att tillåta jakten. 

31 okt 2023