Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

HFD prövar rätten att klaga på vägledning

Förvaltningsrätten sade nej. Sedan sa kammarrätten ja. Nu har högsta förvaltningsdomstolen (HFD) beslutat att pröva om det är möjligt att överklaga en vägledning som Skogsstyrelsen ger till skogsägaren i samband med en avverkning. 

– Eftersom vi har två domar från lägre instanser som pekar i olika riktningar, så är det bra att vi får möjlighet till ett avgörande i en principiellt viktig fråga genom att Högsta förvaltningsdomstolen nu meddelat prövningstillstånd, säger Emil Bengtsson, chef för Skogsstyrelsens distrikt i Göteborg. 

miljo_avverkning_skog16x9.jpg

Ärendet gäller en avverkning öster om Göteborg från slutet av 2016 där Skogsstyrelsen gav en vägledning till skogsägaren i samband med avverkningsanmälan. Genom vägledningen gav Skogsstyrelsen information om vilken miljöhänsyn som skogsvårdslagen kräver. Under 2018 gjorde Skogsstyrelsen cirka 2 200 vägledningar nationellt om miljöhänsyn och åtgärder för återväxt efter avverkning.

En ideell naturvårdsorganisation tyckte då att skogen inte bör avverkas och vände sig till förvaltningsrätten. I maj 2017 kom beslutet från förvaltningsrätten som innebar att vägledningen inte är att se som ett beslut och därför kan det heller inte överklagas.

Föreningen överklagade domen till kammarrätten som i oktober förra året ändrade domen. Kammarrätten ansåg att vägledningen i detta fall ska ses som ett beslut som är möjligt att överklaga.

Skogsstyrelsen beslutade att överklaga den domen till Högsta förvaltningsdomstolen som nu alltså gett beskedet att man beviljar prövningstillstånd.

Publicerad 10 maj 2019

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom miljörätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Ett bolag begärde skadestånd av staten med anledning av angrepp av granbarkborrar på bolagets fastigheter. MÖD nekar dock bolaget skadestånd.

2 sep 2024

Bolag uppfyller inte kraven i 3 kap. 4 § MB om god hushållning av jordbruksmark och en storskalig solcellspark är därför förbjuden, anser MÖD.

30 maj 2024

Mattias Goldmanns analys visar att Sveriges medlemskapet i Nato får betydande konsekvenser för Sveriges agerande inom klimat, infrastruktur och energi.  

23 maj 2024