Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

God hälsa bland nyanlända barn i Sverige

Nästan alla nyanlända barn och unga som deltagit i en enkätundersökning från Folkhälsomyndigheten och Röda Korsets Högskola uppger att de mår bra och majoriteten att de är tillfreds med livet. Men aktiva insatser krävs för en fortsatt god hälsa i gruppen. 

En omfattande undersökning

Folkhälsomyndigheten och Röda Korsets Högskola har gjort en enkätundersökning bland mer än 2 500 barn och unga i åldrarna 12–18 år som kommit till Sverige från Afghanistan, Irak och Syrien. Samtliga har uppehållstillstånd i Sverige, och hade varit mottagna i en kommun i upp till fyra års tid när undersökningen gjordes. Det gör att undersökningen är en av de mest omfattande som gjorts av hälsa och levnadsförhållanden bland nyanlända barn och unga i ett höginkomstland. 

Över 95 procent mår bra

Resultaten visar att nästan alla, över 95 procent, mår bra och att majoriteten, över 70 procent, känner att de är tillfreds med livet. De allra flesta, 90 procent, svarade också att de har det bra i skolan och att det är viktigt att det går bra i skolan.

1 av 5  har blivit illa behandlad på grund av bakgrund

Samtidigt förekommer upplevelser av mobbning. Totalt 15 procent av både flickor och pojkar uppgav att de ibland, ofta eller alltid blir retade eller mobbade av andra elever. Vart femte barn har känt sig illa behandlat på grund av sin bakgrund. 

Viktigt med insatser för en fortsatt god hälsa

– I en ny miljö är känslan av trygghet mycket viktig för barns hälsa. Att uppmärksamma skolans sociala miljö, och rikta insatser för att främja sunda elevrelationer och jämlikhet, kan därför vara särskilt hälsofrämjande för nyanlända barn, säger Fredrik Saboonchi, professor vid Röda Korsets Högskola.

Många upplever också att skolarbetet är svårt, och var fjärde barn säger sig ha svårt med språket. En av slutsatserna i rapporten är att skolans stöd och resurser är avgörande, så att nyanlända barn och unga får förutsättningar att klara av skolarbetet.

Publicerad 10 jun 2019

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom socialrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

I denna analys ska vår expert Jan Melander från ett rättsligt perspektiv behandla frågan hur arbetsmiljön kan göras tryggare för anställda inom socialtjänsten.  

22 okt 2024

Vår jurist och redaktör Marianne Jakobsson svarar på frågan i detta JP play-avsnitt.

22 okt 2024

Kammarrätten bedömer att avsaknaden av stöd och struktur i hemmet medför att det föreligger ett vårdbehov som behöver tillgodoses enligt LVU. 

17 sep 2024