Logga in

Glömt ditt lösenord?

GMO-lagstiftning i förändring – analys i JP Infonet

På JP Infonet arbetar vi kontinuerligt med att ta fram nya analyser inom aktuella rättsområden. Nu i dagarna har våra jurister, tillika redaktörer, Fannie Finnved, Gustav Moleklint och Miriam Istner-Byman publicerat en ny analysserie om EU:s GMO-lagstiftning. Analysen handlar om kommissionens nyligen lagda förslag om att utöka medlemsstaternas självbestämmanderätt i vissa GMO-frågor.

Förslaget innebär att varje medlemsstat själv skulle kunna begränsa eller förbjuda GMO-produkter inom sina egna territorier om det är motiverat och grundar sig på tvingande skäl, som är proportionerliga och icke-diskriminerande. Lagförslaget har delat EU i två läger där förespråkare respektive motståndare har olika mening om hur vidsträckt medlemsstaternas självbestämmanderätt bör vara i GMO-frågan.

Den första delen av analysserien handlar om försiktighetsprincipen och lagförslagets påverkan på den inre marknaden. Analysens andra del handlar om relationen mellan GMO och immaterialrätt, bland annat om GMO:s patenterbarhet.

Analysserien publiceras i JP Miljönet, JP Livsmedelsnet, JP Djurnet, JP EUnet och JP Immaterialnet. Ta del av analyserna genom att testa JP Infonets tjänster kostnadsfritt.

Publicerad 16 sep 2015

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom miljörätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Dagvattenjuridik
Avfallslagstiftningen

Tjänster

Nyheter

Rådet har formellt antagit direktivet om skydd för miljön genom straffrättsliga bestämmelser. Genom lagstiftningen kommer utredningar av och åtal för miljöbrott att förbättras.   

22 apr 2024

Europeiska unionens råd antog i mars ett förslag till direktiv om företags ansvar för deras påverkan på mänskliga rättigheter och miljön. Vi har analyserat förslaget här.

10 apr 2024

I den här analysen förklarar Sara Magnéli hur klimatanpassade avtal kan användas som ett centralt verktyg i klimatomställningen.

9 apr 2024