Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

GMO-lagstiftning i förändring – analys i JP Infonet

På JP Infonet arbetar vi kontinuerligt med att ta fram nya analyser inom aktuella rättsområden. Nu i dagarna har våra jurister, tillika redaktörer, Fannie Finnved, Gustav Moleklint och Miriam Istner-Byman publicerat en ny analysserie om EU:s GMO-lagstiftning. Analysen handlar om kommissionens nyligen lagda förslag om att utöka medlemsstaternas självbestämmanderätt i vissa GMO-frågor.

Förslaget innebär att varje medlemsstat själv skulle kunna begränsa eller förbjuda GMO-produkter inom sina egna territorier om det är motiverat och grundar sig på tvingande skäl, som är proportionerliga och icke-diskriminerande. Lagförslaget har delat EU i två läger där förespråkare respektive motståndare har olika mening om hur vidsträckt medlemsstaternas självbestämmanderätt bör vara i GMO-frågan.

Den första delen av analysserien handlar om försiktighetsprincipen och lagförslagets påverkan på den inre marknaden. Analysens andra del handlar om relationen mellan GMO och immaterialrätt, bland annat om GMO:s patenterbarhet.

Analysserien publiceras i JP Miljönet, JP Livsmedelsnet, JP Djurnet, JP EUnet och JP Immaterialnet. Ta del av analyserna genom att testa JP Infonets tjänster kostnadsfritt.

Publicerad 16 sep 2015

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom miljörätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

MÖD bedömer att det saknats förutsättningar för att meddela strandskyddsdispens för förlängning av en befintlig brygga vid ett fritidshus på en ö utan fasta bro- och färjeförbindelser.

22 apr 2025

I ett nyligen meddelat beslut förklarar HD att Auroramålet inte kan tas upp till prövning. I den här artikeln analyseras de frågor som avgörandet väcker. 

7 apr 2025

Domstolen bedömer att vald lokalisering uppfyller kraven i MB. MÖD förenar tillståndet med villkor och fastställer säkerhet för verksamheten.  

24 mar 2025