EU samarbetar för att undvika läkemedelsbrist

De europeiska läkemedelsmyndigheterna har publicerat en gemensam vägledning för hur läkemedelstillverkare ska rapportera brist på läkemedel, så kallade restsituationer. Målet är att sjukvården ska få snabbare och bättre tillgång till information för att tidigt kunna agera och undvika att patienter drabbas. 

Ett läkemedel kallas restnoterat när det under en period inte går att beställa från tillverkaren. Det kan finnas flera olika anledningar till att ett företag tillfälligt inte kan leverera sitt läkemedel, till exempel problem i tillverkningen, brist på aktiv läkemedelssubstans eller att efterfrågan på läkemedlet blivit oväntat högt.  

Restnoterade läkemedel är ett ökande globalt problem som omfattar många aktörer, från läkemedelstillverkare via sjukvård och apotek till patienten.

När en restnotering uppstår, eller riskerar att uppstå, har läkemedelsföretaget en skyldighet att anmäla detta till Läkemedelsverket. Företagen bör också löpande hålla partihandlare, apotek och hälso- och sjukvård informerade om kritiska restsituationer.

Ju tidigare hälso- och sjukvården får information om att det kan bli brist på ett läkemedel, desto bättre förutsättningar har man att hitta andra läkemedelsbehandlingar för patienten. 

Läkemedelsmyndigheter i Europa samverkar

EU:s läkemedelsmyndigheter arbetar tillsammans för att öka tillgången på läkemedel samt hjälpa sjukvården att hantera de situationer då brist på läkemedel uppstår.

De europeiska läkemedelsmyndigheterna har tagit fram en gemensam vägledning för hur läkemedelstillverkare ska rapportera restsituationer, tillsammans med en vägledning för hur läkemedelsmyndigheter bör kommunicera. 

Syftet med de båda dokumenten är att underlätta för alla berörda aktörer att tidigt identifiera och hantera effekterna av restnoteringar så att patienter inte drabbas i onödan. 

Vägledningarna är delar i en rad insatser som de europeiska läkemedelsmyndigheterna har planerat att genomföra  under 2018– 2020. 

Publicerad 20 aug 2019

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom hälso- och sjukvårdsrätt och hälsoskydd:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

  • JP Sjukvårdsnet

    Tjänsten med komplett information om juridiken för dig som jobbar inom hälso-​ och sjukvården.
  • JP Livsmedelsnet

    Informationstjänsten för dig som arbetar med offentlig livsmedelskontroll, livsmedelshantering eller andra frågor på livsmedelsområdet.
  • JP Miljönet

    Informationstjänsten för dig som arbetar med miljöfrågor inom offentlig eller privat sektor.

Nyheter

Folkhälsan blir allt bättre. Men för kvinnor med låg socioekonomisk status är utvecklingen negativ. Det visar en ny rapport från Folkhälsomyndigheten.

29 maj 2023

Kraven på hälso- och sjukvårdens beredskap höjs. Det säkerställer lagändringar som träder i kraft den 1 juli 2023.

30 maj 2023

IVO kritiserar en vårdcentral för fördröjd diagnos, vård och behandling samt bristande dokumentation.

21 mar 2023