Ensamkommande 17-åring som slagits av makens familj omhändertas

Kammarrätten slår fast att det var rätt att en 17-årig ensamkommande flicka och hennes ettåriga dotter blev omedelbart omhändertagna efter uppgifter om att flickans make och hans familj slagit och kontrollerat dem. Flickan hade senare sagt att hon ljugit, men uppgifterna om våld var så pass allvarliga att hon och dottern behövde omhändertas.

En ensamkommande 17-årig flicka och hennes ettåriga dotter blev omedelbart omhändertagna med stöd av LVU efter att flickan berättat att hennes make och hans familj slog och kontrollerade dem. Nu slår även kammarrätten fast att det var rätt av socialnämnden att omhänderta dem.


Familjen slog och kontrollerade – nu omhändertas den ensamkommande flickan och hennes dotter (Personerna på bilden har inget med artikeln att göra).

Flickan var ett ensamkommande barn från Syrien som var gift med sonen i familjen som hon bodde hos. Tillsammans hade flickan och maken en ettårig dotter. En orosanmälan hade kommit in från flickans skola efter att hon berättat för kuratorn att hon och dottern blev slagna och kontrollerade av familjen de bodde hos. 

17-åringen sa senare att hon ljugit om att hon blivit utsatt för våld och hot. Socialnämnden var dock fortfarande oroliga och flickan bedömdes ha ett socialt nedbrytande beteende eftersom hon uttryckte en stark vilja att bo i hemmet där både hon och hennes barn riskerade att utsättas för fortsatt våld och förtryck.

Kammarrätten fastställer nu beslutet att omedelbart omhänderta den 17-åriga flickan och hennes dotter. Uppgifterna om förhållandena i hemmet och att flickan och dottern ska ha utsatts för våld är mycket allvarliga. De behövde därför omhändertas omedelbart.

Referat av den aktuella LVU-domen finns i JP Socialnet. Ännu inte kund? Här kan du skaffa ett gratis testkonto!

Publicerad 25 nov 2016

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom socialrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

  • JP Socialnet

    Tjänsten för dig som arbetar med socialtjänstfrågor inom offentlig eller privat verksamhet.
  • JP Serveringstillståndsnet

    Tjänsten för dig som arbetar som alkoholhandläggare eller ansvarar för alkoholrelaterade frågor.
  • JP RättsfallsnetBistånd SoL

    JP Rättsfallsnet–Bistånd SoL ger dig till tillgång till alla domar på området.

Nyheter

En person med skyddad folkbokföring ansökte om ekonomiskt bistånd i kommunen där hen var folkbokförd. Nämnden avslog ansökan eftersom personen vistades i en annan kommun sedan en tid tillbaka och inte tänkte komma tillbaka till kommunen.

13 maj 2022

Riksdagen sa ja till regeringens förslag om att den som har hemtjänst ska kunna erbjudas en fast omsorgskontakt, om det inte bedöms vara uppenbart obehövligt.

12 maj 2022

Regeringen vill att möjligheten för personer i behov av hjälp med egenvård ska förbättras. Förslag om lagändringar för att stärka rätten till personlig assistans vid behov av egenvård presenterades i en lagrådsremiss i mars. Nu går regeringen vidare och lägger fram en proposition.

11 maj 2022