Ensamkommande 17-åring som slagits av makens familj omhändertas

Kammarrätten slår fast att det var rätt att en 17-årig ensamkommande flicka och hennes ettåriga dotter blev omedelbart omhändertagna efter uppgifter om att flickans make och hans familj slagit och kontrollerat dem. Flickan hade senare sagt att hon ljugit, men uppgifterna om våld var så pass allvarliga att hon och dottern behövde omhändertas.

En ensamkommande 17-årig flicka och hennes ettåriga dotter blev omedelbart omhändertagna med stöd av LVU efter att flickan berättat att hennes make och hans familj slog och kontrollerade dem. Nu slår även kammarrätten fast att det var rätt av socialnämnden att omhänderta dem.


Familjen slog och kontrollerade – nu omhändertas den ensamkommande flickan och hennes dotter (Personerna på bilden har inget med artikeln att göra).

Flickan var ett ensamkommande barn från Syrien som var gift med sonen i familjen som hon bodde hos. Tillsammans hade flickan och maken en ettårig dotter. En orosanmälan hade kommit in från flickans skola efter att hon berättat för kuratorn att hon och dottern blev slagna och kontrollerade av familjen de bodde hos. 

17-åringen sa senare att hon ljugit om att hon blivit utsatt för våld och hot. Socialnämnden var dock fortfarande oroliga och flickan bedömdes ha ett socialt nedbrytande beteende eftersom hon uttryckte en stark vilja att bo i hemmet där både hon och hennes barn riskerade att utsättas för fortsatt våld och förtryck.

Kammarrätten fastställer nu beslutet att omedelbart omhänderta den 17-åriga flickan och hennes dotter. Uppgifterna om förhållandena i hemmet och att flickan och dottern ska ha utsatts för våld är mycket allvarliga. De behövde därför omhändertas omedelbart.

Referat av den aktuella LVU-domen finns i JP Socialnet. Ännu inte kund? Här kan du skaffa ett gratis testkonto!

Publicerad 25 nov 2016

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom socialrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Regeringen ger Jämställdhetsmyndigheten i uppdrag att samordna och följa upp myndigheters arbete med skyddade personuppgifter.

15 sep 2023

Regeringen ger Läkemedelsverket i uppdrag att genomföra en förstärkt informationsinsats om de skador som kan uppkomma vid boffning.

14 sep 2023

Den som utnyttjar barn och ungdomar i sin brottsliga verksamhet kan dömas till fängelse i upp till fyra år, enligt lagen.

15 sep 2023