Logga in

Glömt ditt lösenord?

Barn som far illa – vad innebär anmälningsplikten?

Vissa personer som i sin yrkesroll misstänker eller får reda på att ett barn far illa är skyldiga att genast anmäla det till socialtjänsten. Detta kallas anmälningsplikt och gäller för den som till exempel jobbar på en myndighet där verksamheten rör barn och unga, inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, kriminalvård eller skola.

 

Den som är anmälningsskyldig och misstänker att ett barn far illa ska lämna uppgifter som socialtjänsten behöver för att utreda situationen. Sådana uppgifter omfattas ofta av sekretess, men anmälningsplikten bryter sekretessen mellan myndigheter. 

Bestämmelsen bryter också den tystnadsplikt som gäller för dem som arbetar i enskild verksamhet. Däremot ska bara uppgifter som har betydelse för den aktuella situationen lämnas ut och därför är det viktigt att socialtjänsten tydligt beskriver vilka uppgifter som behövs för utredningen.

Viktigt att anmäla


Den som inte anmäler trots anmälningsplikt kan göra sig skyldig till tjänstefel. Viktigt att känna till är att anmälningsplikten inte innebär att man måste vara säker på att barnet far illa, utan det räcker att man misstänker det. Det är sedan socialtjänstens ansvar att utreda situationen och ta beslut om åtgärder behövs eller inte.

Allmänheten kan också anmäla, men är inte skyldiga att göra det


Även personer som inte har en anmälningsplikt kan och bör såklart anmäla om de misstänker att ett barn far illa. Detta kallas anmälningsuppmaning. Omfattas man inte av anmälningsplikten kan man göra sin anmälan anonymt.

Behöver du lära dig mer om bestämmelserna kring vad som gäller vid ärenden rörande barn och unga?
Missa då inte vår webbkurs Juridik om barn och unga.

Publicerad 12 sep 2019

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom socialrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

I det här fallet bedömer kammarrätten att en kvinna med demenssjukdom och alkoholberoende som hade vistats på behandlingshem hade godtagbara skäl för att inte ansöka om bistånd till hyra i tid.

11 mar 2024

Riksdagen har röstat ja till nya regleringar för att förbättra skyddet för och stödet till personer som behöver skyddat boende. Lagändringarna börjar gälla den 1 april 2024.

7 mar 2024

En kvinnas psykiska ohälsa triggades av hennes hemmiljö, trots det bedömer kammarrätten att hon inte behöver bostad med särskild service enligt SoL.

18 jan 2024