Väger plankarta eller planbeskrivning tyngst vid en lovprövning?
Fråga
Om en detaljplans syfte och plankartan kan tolkas på olika sätt, vilket väger tyngst vid en lovprövning?
Juristens svar
I planbeskrivningen ska kommunen bland annat redovisa detaljplanens syfte. Till skillnad från plankartan och planbestämmelserna är planbeskrivningen i sig inte juridiskt bindande. Syftet får dock juridisk verkan eftersom det ligger till grund för vilka planbestämmelser som får användas (se 4 kap. 32 § plan- och bygglagen [2010:900], PBL). Syftet används också för att tolka planen, vilket framgår av praxis.
I NJA 2022 s. 922 (”Planbeskrivningen i Huddinge”) konstaterade Högsta domstolen (HD) att vad som anges i planbeskrivningen ska väga tungt vid tolkningen av en oklar planbestämmelse. I målet hade en kommunal nämnd avslagit en ansökan om bygglov för några tvåbostadshus eftersom detaljplanens syfte enligt planbeskrivningen var att möjliggöra friliggande enfamiljshus (det vill säga inte två- eller flerbostadshus). I plankartan angavs användningsbestämmelsen BFII för det aktuella markområdet. Enligt planbestämmelserna innebar det att fastigheten fick användas för bostadsändamål och att endast fristående hus i två plan fick uppföras. Det saknades bestämmelser som begränsade antalet lägenheter i de fristående bostadshusen. HD gick på nämndens linje och lade uttalandet i planbeskrivningen till grund för förståelsen av planen. Resultatet blev att bygglovet inte var förenligt med detaljplanen.
Sammanfattningsvis är plankartan och planbestämmelserna alltså juridiskt bindande, men om planbestämmelserna är otydliga kan detaljplanens syfte användas för att tolka bestämmelserna.
Ursprungligen publicerad i JP Samhällsbyggnadsnet.
Ny praxis och lagändringar kan ha tillkommit sedan texten skrevs. De senaste uppdateringarna och hur dessa påverkat rättsområdet hittar du alltid i relevant informationstjänst.
Publicerad 20 maj 2025

Jurist, redaktör
JP Infonet vill upplysa om att svaret som ges är övergripande och inte en rekommendation till beslut i något enskilt fall.