Personnummer till förtroendevalda inom kommunen måste lämnas ut
Kommunstyrelsen beslutade att inte lämna ut personnummer till förtroendevalda med hänvisning till försvarssekretess i 15 kap. 2 § OSL. Det finns dock inte stöd för att det skulle skada landets försvar eller på annat sätt vålla fara för rikets säkerhet om uppgifterna röjs, anser kammarrätten. Personnumren kan därför inte sekretessbeläggas med stöd av 15 kap. 2 § OSL och kommunstyrelsen måste lämna ut uppgifterna.
Bakgrund
En journalist begärde att få ta del av personnummer till personer som var förtroendevalda i kommunstyrelsen, välfärdsnämnden, krisledningsnämnden, samhällsbyggnadsnämnden, bildningsnämnden, kultur- och fritidsnämnden samt förtroendevalda i kommunens samtliga kommunala bolagsstyrelser. Han begärde ut uppgifterna som en del av sitt arbete att granska kommunens förtroendevalda utifrån kriminalitet, jäv och liknande frågor.
Kommunstyrelsen avslog begäran med motiveringen att uppgifterna omfattades av försvarssekretess enligt 15 kap. 2 § första stycket offentlighet- och sekretesslagen (2009:400), OSL. Journalisten överklagade beslutet till kammarrätten.
Rättslig reglering
Enligt 15 kap. 2 § OSL gäller sekretess för uppgift som rör verksamhet för att försvara landet eller planläggning eller annan förberedelse av sådan verksamhet eller som i övrigt rör totalförsvaret, om det kan antas att det skadar landets försvar eller på annat sätt vållar fara för rikets säkerhet om uppgiften röjs.
Kammarrättens bedömning
Kommunstyrelsens yrkande
Kommunstyrelsen anförde att kommunstyrelsen, krisledningsnämnden och samhällsbyggnadsnämnden är verksamheter som är av betydelse för landets civila försvar och som under kris- och krigsförhållanden behövs för att trygga viktiga samhällsfunktioner. Bildningsnämnden samt kultur- och fritidsnämnden bedriver viktiga samhällsfunktioner, så som barnomsorg, skol- och fritidsverksamhet och biblioteksverksamhet, och får enligt kommunen anses vara en del av den civila beredskapen. Gällande de kommunala bolagen ansvarar de för dricksvatten- och elförsörjning samt infrastruktur så som hamn- och flygtrafik.
Kommunstyrelsen konstaterar att de förtroendevalda är en del av verksamheternas ledningsförmåga. Inom sina respektive uppdrag har de tillgång till detaljerade uppgifter och ingående kunskap. Skulle personnumren bli offentliga riskerar aktuella personer att utsättas för påtryckningar. Dessutom kan uppgifterna användas för att sabotera, spionera eller liknande för att förhindra verksamheternas arbete. Eftersom förtroendevalda inom styrelsen och nämnder ansvarar för verksamheter som omfattas av försvarssekretessen bör personnummer till förtroendevalda även omfattas av sekretess enligt 15 kap. 2 § OSL.
Domstolens bedömning
Kammarrätten bedömer att de verksamheter som bedrivs av de kommunala nämnderna och bolagen är sådana att de är relaterade till totalförsvaret. Domstolen anser dock att de skäl som kommunstyrelsen angett för att sekretessbelägga personnumren inte ger stöd för att det skulle skada landets försvar eller på annat sätt vålla fara för rikets säkerhet om uppgifterna röjs. Personnumren kan därför inte sekretessbeläggas med stöd av 15 kap. 2 § första stycket OSL. Kommunstyrelsen ska därför lämna ut uppgifterna, förutom för de eventuellt skyddade personuppgifterna.
Referat av Kammarrätten i Sundsvall 2024-04-17, mål nr 244-25.
Ursprungligen publicerad i JP Förvaltningsnet.
Ny praxis och lagändringar kan ha tillkommit sedan texten skrevs. De senaste uppdateringarna och hur dessa påverkat rättsområdet hittar du alltid i relevant informationstjänst.
Publicerad 19 maj 2025

Jurist, redaktör