Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Ungas valdeltagande minskar

För första gången på 20 år minskar valdeltagandet bland unga i åldrarna 18–24 år. Det framgår av en ny rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF. Den främsta förklaringen är att färre unga med utländsk bakgrund röstar; deras valdeltagande har minskat med cirka tio procentenheter mellan åren 2018 och 2022.

Rapporten visar också att det är stor skillnad i valdeltagande mellan unga i områden med stora socioekonomiska utmaningar (64 procent) och unga i områden med mycket goda socioekonomiska förutsättningar (91 procent). Endast 55 procent av killar med utländsk bakgrund som bor i områden med stora socioekonomiska utmaningar röstar, jämfört med 94 procent av tjejer med svensk bakgrund som bor i områden med mycket goda socioekonomiska förutsättningar. 

Resultatet är oroväckande, det visar på ojämlika förutsättningar för unga att vara med och påverka samhällsutvecklingen och göra sina röster hörda, säger Lena Nyberg, generaldirektör för MUCF.

Publicerad 11 apr 2024

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom förvaltningsrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Riksdagen riktar en uppmaning till regeringen om att utreda en fråga om valbarhet och folkbokföring.

27 maj 2024

I vissa fall är det självklart när detta sker, i andra fall uppstår det oklarheter. I denna analys redogör vår expert Lars Clevesköld för när detta anses ha skett under olika omständigheter och för olika typer av handlingar.  

22 apr 2024

När ett dokument laddas upp för gemensam redigering i en extern molntjänst är det ett led i en teknisk bearbetning eller teknisk lagring av dokumentet. HFD slår därför fast att en handling inte blir allmän av ett sådant förfarande.

11 apr 2024