Logga in

Glömt ditt lösenord?

Uppdrag om att förbereda för ungdomsfängelser

social-forbereda-for-ungdomsfangelser-huvudbild.jpg

Regeringen ger Kriminalvården i uppdrag att förbereda inrättandet av särskilda ungdomsavdelningar för unga i åldern 15–17 år som döms för grov brottslighet. För unga som döms för allvarlig brottslighet ska de ersätta de avdelningar på särskilda ungdomshem som Statens institutionsstyrelse (SiS) ansvarar för i dag. Verk­samheten ska anpassas till barn och ungas behov. Utgångs­punkten ska vara att barn och unga inte ska avtjäna straffet tillsammans med vuxna.

Ungdomsfängelserna ska stå klara den 1 juli 2026. Regeringen avser att lämna en proposition till riksdagen om införandet av särskilda ungdomsfängelser.

Kriminalvården kommenterar att myndigheten nu kommer behöva utreda och analysera hur den kan ta sig an ett sådant uppdrag på bästa sätt.

Publicerad 12 okt 2023

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom socialrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

I det här fallet bedömer kammarrätten att en kvinna med demenssjukdom och alkoholberoende som hade vistats på behandlingshem hade godtagbara skäl för att inte ansöka om bistånd till hyra i tid.

11 mar 2024

Riksdagen har röstat ja till nya regleringar för att förbättra skyddet för och stödet till personer som behöver skyddat boende. Lagändringarna börjar gälla den 1 april 2024.

7 mar 2024

En kvinnas psykiska ohälsa triggades av hennes hemmiljö, trots det bedömer kammarrätten att hon inte behöver bostad med särskild service enligt SoL.

18 jan 2024