Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Nu förbjuds försäljning av mikroplaster i EU

miljo-Nu-forbjuds-forsaljning-av-mikroplaster-i-EU-huvudbild.jpg

För att minska mängden plast som hamnar i miljön har EU-kommissionen beslutat att försäljning av mikroplaster och kemiska produkter med avsiktligt tillsatta mikroplaster kommer att förbjudas.

EU-kommissionen har beslutat om ett försäljningsförbud för mikroplaster och kemiska produkter med avsiktligt tillsatta mikroplaster. Produkter som berörs är bland annat granulat som används i konstgräsplaner, kosmetika, målarfärg, rengöringsmedel, sköljmedel, glitter, växtskyddsmedel och medicintekniska produkter.

Förbudet av granulat som används i konstgräsplaner träder i kraft om åtta år, medan försäljningen av löst glitter redan förbjudits. Syftet med förbudet är att skydda miljön.

Förbudet har förts in i EU-förordningen Reach som tagits fram för att stärka skyddet av människors hälsa och miljön mot de risker som kemikalier kan utgöra. EU-kommissionen kommer att ta fram en vägledning till de nya reglerna som beräknas vara klar i december 2023.

Publicerad 30 okt 2023

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom miljörätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

I den här analysen diskuterar vår expert Stefan Rubenson intressekonflikter vid anläggande av solcellsparker.

30 sep 2024

MÖD slår fast att fastighetsägarens ekonomiska intresse av att skydda sin skog från skador inte ryms inom avvägningens omfattning. Fastighetsägaren har därför inte rätt att överklaga Skogsstyrelsens beslut. 

26 sep 2024

I den här analysen reflekterar advokat Sara Magnéli över året som gått och lyfter fram ett par heta frågor för näringslivsaktörer att hålla ögonen på.

27 sep 2024