Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Antalet anbud minskade under förra året

upphandling-antalet-anbud-minskade-under-forra-aret-huvudbild.jpg

År 2022 lämnades i genomsnitt 4,8 anbud per offentlig upphandling, vilket är en minskning jämfört med året innan då genomsnittet var 5,5. Det visar ny statistik från Upphandlingsmyndigheten.

– Det är första gången sedan 2017 som vi ser att det genomsnittliga antalet anbud inte ökar. Det är en indikation på att intresset för att delta i offentlig upphandling gått ner. Men det är för tidigt att kalla det för ett trendbrott, säger Andreas Doherty, analytiker på Upphandlingsmyndigheten och tillägger att det i var femte upphandling bara lämnas ett anbud. 

Bolag inom bygg-, teknik- och anläggningsbranscherna lämnade flest anbud under förra året.

Publicerad 27 nov 2023

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom konkurrensrätt och upphandlingsrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Konkurrensverket menar att tilläggsavtalet ändrade det ursprungliga kontraktets karaktär på ett otillåtet sätt och yrkar att kommunen ska betala upphandlingsskadeavgift för att ha genomfört en otillåten direktupphandling.  

4 jun 2024

Två bolag som tillhörde samma familjeägda koncern inkom med anbud i en upphandling men uteslöts från att delta. Läs domstolens bedömning till varför här!

4 jun 2024

I en dom från HFD den 28 februari 2024 prövas frågan om Konkurrensverkets tillsynsbeslut i ärenden om offentlig upphandling är överklagbara. Läs vår analys av domen!

23 maj 2024