Logga in

Glömt ditt lösenord?

Region följde inte upphandlingsreglerna vid inhyrning av chef

upphandling-Region-foljde-inte-upphandlingsreglerna-vid-inhyrning-av-chef.jpg

En region tecknade avtal om en tillfällig verksamhetschef med ett bolag som förmedlar interimschefer. Konkurrensverket menar att avtalet är en otillåten direktupphandling.

Den dåvarande verksamhetschefen för ett av verksamhetsområdena vid ett sjukhus sade upp sig. Det var den fjärde verksamhetschefen som slutade inom loppet av tre år. Regionen ansåg att en intern rekrytering inte var lämplig på grund av de arbetsmiljöproblem som hade förekommit mellan olika yrkesgrupper under flera år. Regionen ingick därför i januari 2022 avtal om en tillfällig verksamhetschef med ett bolag som förmedlar interimschefer. Upphandlingen annonserades inte enligt upphandlingsreglerna.

Regionen motiverar den uteblivna annonseringen med att det rådde synnerlig brådska. Konkurrensverket framhåller att det var känt att tre chefer tidigare hade sagt upp sig. Regionen hade dessutom haft kännedom om att den aktuella verksamhetschefen hade sagt upp sig i åtminstone fyra månader när avtalet om interimschef tecknades. Att det skulle uppkomma behov av en ny chef gick därför att förutse.

Konkurrensverket vänder sig nu till Förvaltningsrätten i Malmö och yrkar att regionen ska betala 250 000 kronor i upphandlingsskadeavgift för att ha genomfört en otillåten direktupphandling.

Publicerad 12 jan 2023

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom konkurrensrätt och upphandlingsrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Enligt domstolen har en region åberopat den nya omständigheten på ett sätt som inte är tillåtet enligt bestämmelsen om preklusion i 20 kap. 5 c § LOU.

22 mar 2024

EU-domstolen har avgjort ett mål om möjligheten för en upphandlande myndighet att avstå från att regelbundet indexreglera avtalspriset i förhållande till kostnadsökningarna. Eva Lindahl Toftegaard analyserar domen. 

22 mar 2024

Anna Ulfsdotter och Elin Nilsson på Advokatfirman Ulfsdotter går i denna analys igenom reglerna om onormalt låga anbud och analyserar de senaste avgörandena på området.

28 feb 2024