Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Tingsrätten meddelar att Aurora-målet kommer att prövas i domstol

miljo-Tingsratten-meddelar-att-Aurora-malet-kommer-att-provas-i-domstol.jpg

I slutet av mars beslutade tingsrätten att utfärda stämning i det uppmärksammade grupptalemålet mellan 300 personer och staten. Staten ges tre månader att lämna sitt yrkande.

I november förra året väcktes en talan om att den svenska staten i första hand ska anses ha kränkt fri- och rättigheter enligt europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande rättigheterna (EKMR). Gruppen om 300 personer yrkar att staten agerat i strid med EKMR genom att bland annat ha underlåtit att vidta tillräckligt många och nog adekvata åtgärder för att kontinuerligt bidra till att begränsa klimatpåverkan. Den 21 mars beslutade tingsrätten att utfärda stämning i målet, och staten ges tre månader att bemöta stämningen med sitt eget yrkande.

Publicerad 18 apr 2023

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom miljörätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Bolag uppfyller inte kraven i 3 kap. 4 § MB om god hushållning av jordbruksmark och en storskalig solcellspark är därför förbjuden, anser MÖD.

30 maj 2024

Mattias Goldmanns analys visar att Sveriges medlemskapet i Nato får betydande konsekvenser för Sveriges agerande inom klimat, infrastruktur och energi.  

23 maj 2024

I denna intervju med Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet, berättar han bland annat om bakgrunden till målet, målets betydelse för Aurora-målet och andra konsekvenser av utgången i målet.  

23 maj 2024