JO kritiserar nämnd som begärt körkortskopia vid utlämnande av allmänna handlingar
Enligt tryckfrihetsförordningen får en myndighet bland annat inte efterforska vem en person är när hen begär att få ta del av en allmän handling. Här ger JO kritik till en nämnd som vid tre olika tillfällen kopierat en mans körkort och arkiverat handlingen, när mannen begärde att få del av allmänna handlingar.
BAKGRUND
I en anmälan till JO klagade en man på socialtjänsten i en kommun. Mannen uppgav att han vid tre tillfällen hade hämtat ut allmänna handlingar hos socialtjänsten. Vid varje tillfälle kopierades hans körkort och kopian arkiverades. Enligt nämnden hade handlingarna lämnats ut i enlighet med gällande rutin. Körkortskopian sparades i akten eller journalen för att det skulle gå att följa om handlingarna lämnats ut och i så fall till vem.
JUSTITIEOMBUDSMANNEN
En myndighet får inte efterforska vem en person är när hen begär att få del av en allmän handling. Myndigheten får enbart undersöka personens syfte med begäran i den utsträckning som behövs för att den ska kunna pröva om det finns hinder mot att handlingen lämnas ut (2 kap. 18 § tryckfrihetsförordningen, TF). Grundtanken bakom anonymitetsskyddet är att myndigheten, om identiteten på sökanden är känd, inte utan vidare bör föra den uppgiften vidare.
I ärendet framgår att nämnden vid tre tillfällen hanterat mannens begäran om att få ta del av allmänna handlingar i enlighet med socialtjänstens rutin. JO har inga invändningar mot att nämnden inom ramen för sin sekretessprövning kontrollerade mannens identitet. Däremot ställer sig JO frågande till att nämnden kopierade mannens körkort och arkiverade handlingen samt upprättade och arkiverade en kvittens. Dessa åtgärder var enligt JO inte nödvändiga för att nämnden skulle kunna pröva själva utlämnandefrågan, och innebar att mannens identitet fördes vidare. Det har inte framkommit några godtagbara skäl för nämnden att föra den uppgiften vidare. Åtgärden har därför inte varit lämplig med hänsyn till anonymitetsskyddet i TF.
Ny praxis och lagändringar kan ha tillkommit sedan texten skrevs. De senaste uppdateringarna och hur dessa påverkat rättsområdet hittar du alltid i relevant informationstjänst.
Publicerad 12 okt 2022