Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Kommunstyrelse dröjde flera månader med att lämna ett överklagande till överinstansen

forvaltning-Kommunstyrelse-drojde-flera-manader-med-att-lamna-ett-overklagande-till-overinstansen.jpg

Ett överklagande av ett beslut ska skyndsamt lämnas till överinstansen. Mot den bakgrunden konstaterar JO att ett dröjsmål på fyra respektive sex månader därför är helt oacceptabelt.

Bakgrund

En kvinna överklagade två åtgärdsprogram avseende sin dotter. Från att det ena överklagandet skickades till skolan tog det fyra månader innan det överlämnades till Skolväsendets överklagandenämnd. Skolan överlämnade det andra överklagandet efter nästan ett halvår. Kommunen hänvisade till att det fanns oklarheter i arbetsgången för hur överklaganden ska hanteras.

Justitieombudsmannens bedömning

Ett överklagande ska lämnas in till den myndighet som fattat beslutet. Myndigheten prövar om överklagandet har kommit in i rätt tid, och om så är fallet ska myndigheten skyndsamt överlämna överklagandet till överinstansen. Detta framgår av 43, 45 och 46 §§ förvaltningslagen. Ett överklagande bör överlämnas till överinstansen inom en vecka. Även prövningen av om överklagandet har kommit in i rätt tid måste göras skyndsamt.

Att dröja fyra respektive sex månader med att överlämna ett överklagande till en överinstans är därför enligt Justitieombudsmannen (JO) ett oacceptabelt långt dröjsmål. JO kritiserar kommunstyrelsen för detta.

Av Maja Almgren, redaktör och jurist på JP Infonet.
Ursprungligen publicerad i JP Förvaltningsnet.

Ny praxis och lagändringar kan ha tillkommit sedan texten skrevs. De senaste uppdateringarna och hur dessa påverkat rättsområdet hittar du alltid i relevant informationstjänst.

Publicerad 15 nov 2022

Maja Almgren

Jurist, redaktör

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom förvaltningsrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

NIS2 för upphandlare
Kommunal samverkan

Tjänster

Nyheter

Regeringen har presenterat en ny lagrådsremiss med förslag som innebär förenklade möjligheter för myndigheter, kommuner och regioner att samverka och dela information med varandra.

13 maj 2025

Riksdagen har röstat ja till ändringar i kommunallagen som syftar till att stärka skyddet för bland annat kommunal- och regionråd vad gäller hot och våld.  

13 maj 2025

Vår expert Jan Melander, jurist inom offentlig rätt, reder ut vad som gäller. 

16 apr 2025