Logga in

Glömt ditt lösenord?

Brist på legitimerad personal i hälso- och sjukvården

hälso-och_sjukvård_Brist-på-legitimerad-personal-i-hälso--och-sjukvården.jpg

Socialstyrelsens årliga rapport om tillgång och efterfrågan på legitimerad personal i hälso- och sjukvården visar att alla regioner i Sverige uppger att de har brist på bland annat barnmorskor och läkare med specialistkompetens.

Socialstyrelsen har kartlagt 22 legitimationsyrken och läkarspecialiteter genom att skicka bland annat arbetsmarknadsenkäter till regionerna, vissa privata vårdgivare och fack- och yrkesorganisationer och i år även till landets kommuner. 

Region Dalarna var den enda regionen som rapporterade att de hade samtliga 22 legitimationsyrkena samt läkare med specialistkompetens och specialistsjuksköterskor anställda inom sina verksamheter. Över hälften av regionerna, 14 av 21, uppgav att de hade brist inom hälften eller fler av de här yrkena.

Samtliga regioner redovisade brist på barnmorska, specialistsjuksköterska, läkare med specialistkompetens och röntgensjuksköterska. Andra yrken som merparten av regionerna hade för få av var biomedicinska analytiker, psykologer, sjuksköterskor och tandläkare och tandhygienist.

De främsta orsakerna till personalbristen uppgavs vara för få utbildade, hög konkurrens från andra arbetsgivare och pensionsavgångar.

Inom kommunerna finns totalt 12 legitimationsyrken representerade samt läkare med specialistkompetens och specialistsjuksköterska. De vanligaste yrkena är sjuksköterskor, arbetsterapeuter och fysioterapeuter. Det var också inom dessa yrkeskategorier som kommunerna uppgav att deras brister var som störst.

Mönstret kändes igen från den privata sektorn. Samtliga sju privata vårdgivare som svarade på enkäten uppgav att de saknade både läkare med specialistkompetens och specialistsjuksköterskor.

Publicerad 18 mar 2022

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom hälso- och sjukvårdsrätt:

Se vår integritetspolicy