Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Ersättning för skada som uppstått på en grannfastighet vid borrning för bergvärme

miljo_ersattning-for-skada-som-uppstatt-pa-en-grannfastighet-vid-borrning-for-bergvarme.jpg

I samband med borrningsarbete för bergvärme på en fastighet uppstod tryck i ett gammalt borrhål på grannfastigheten. Jord och lera sprutade upp och smutsade ned fasaden på en byggnad samt förstörde en grill. Högsta domstolen konstaterar att strikt skadeståndsansvar gäller i en sådan situation.

Skadestånd enligt miljöbalken kan betalas för skada som verksamhet på en fastighet har orsakat i sin omgivning. Det krävs inte att den som har orsakat skadan har agerat uppsåtligen eller varit vårdslös. Avgörande för skadeståndsskyldigheten är att skadan har orsakats genom en i lagen angiven störning; förorening av vattenområden, förorening av grundvatten, ändring av grundvattennivån, luftförorening, markförorening, buller, skakning, eller att den orsakats genom en annan liknande störning.

Högsta domstolen konstaterar i det aktuella fallet att borrning efter bergvärme utgör miljöfarlig verksamhet och att de tryckförändringar som uppstod vid borrningen påminner om de störningar som uttryckligen anges i lagtexten. Tryckförändringar i marken är också något som det finns anledning att räkna med vid borrning för bergvärme.

Mot den bakgrunden kommer Högsta domstolen fram till att den tryckförändring i marken som har orsakat skadan är en sådan annan liknande störning. Det bolag som utfört borrningen är därför skyldigt att betala skadestånd för den skada som orsakats.

Publicerad 5 maj 2022

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom miljörätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

I båda målen var det inte tillräckligt utrett att behovet av elproduktion inte kan tillgodoses genom att annan mark tas i anspråk eller att samhällsintresset av elproduktion genom solcellsanläggningen skulle väga tyngre än samhällsintresset för livsmedelsproduktion.  

10 dec 2024

MÖD slår fast att Skogsstyrelsen ska göra en samlad bedömning av vilka försiktighetsåtgärder som en skogsägare ska göra vid avverkning av skog med angrepp från granbarkborre och med förekomst av knärot och bombmurkla.

5 nov 2024

Två fastighetsägare har fått skadestånd av MÖD vid en trafikomläggning eftersom fastigheten sjönk avsevärt i värde på grund av störningarna från den nya vägdragningen.

31 okt 2024