Logga in

Glömt ditt lösenord?

Åtgärder för att minska offentliganställdas utsatthet

förvaltning_Tillsyn-av-myndigheters-lönekartläggningsarbete_ny.jpg

Regeringen ger en särskild utredare i uppdrag att överväga lagändringar som minskar offentliganställdas utsatthet för våld, hot och trakasserier. Det handlar både om lagändringar som minskar spridningen av namn på och kontaktuppgifter till offentliganställda och om ändringar som stärker det straffrättsliga skyddet för tjänstemän.

Bakgrunden till uppdraget är att det är relativt vanligt att offentliganställda utsätts för olika typer av kränkningar. Det kan röra sig om våld, men vanligast är hot eller olika typer av trakasserier. Problemet finns i nästan hela förvaltningen och påverkas av att namn på offentliganställda ofta framgår av olika typer av handlingar och av att kontaktuppgifter till dem är lätt tillgängliga.

Utredaren ska överväga minskade krav på användning av namn i beslut och andra handlingar som dokumenterar åtgärder samt skärpt sekretess för uppgifter om offentlig­anställda. Utredaren ska också ta ställning till om det straffrättsliga skyddet för tjänstemän behöver förstärkas.

Uppdraget ska redovisas i augusti 2023.

Publicerad 27 maj 2022

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom förvaltningsrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

När ett dokument laddas upp för gemensam redigering i en extern molntjänst är det ett led i en teknisk bearbetning eller teknisk lagring av dokumentet. HFD slår därför fast att en handling inte blir allmän av ett sådant förfarande.

11 apr 2024

För första gången på 20 år minskar valdeltagandet bland unga i åldrarna 18–24 år. Det framgår av en ny rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.  

11 apr 2024

  SKR har publicerat resultaten av undersökningar om hur det går för kommuner i deras informationssäkerhetsarbete.  

8 apr 2024