Logga in

Glömt ditt lösenord?

Brandskada som vållats av andrahandshyresgäst var förstahandshyresgästens ansvar

fastighet_Brandskada-som-vållats-av-andrahandshyresgäst-var-förstahandshyresgästens-ansvar.jpg

Migrationsverket hyrde enligt ett hyresavtal en lägenhet av en fastighetsägare, vilken användes som bostad för asylsökande. En boende i lägenheten anlade en brand som föranledde skador för drygt 475 000 kronor.

Frågan i Högsta domstolen (HD) var om ersättning för brandskadan skulle betalas av Migrationsverket i egenskap av förstahandshyresgäst och ansvarigt för andrahandshyresgästens vållande eller om den i stället skulle ersättas av fastighetsägaren (hyresvärden). Avgörande för detta ställningstagande var om den som bodde i lägenheten hade självständigt brukat lägenheten som andrahandshyresgäst eller om hon i stället skulle bedömas som inneboende eller inhyst.

HD bedömde att den som bodde i lägenheten hade självständigt brukat lägenheten på ett sådant sätt som gällde för en andrahandshyresgäst. Migrationsverket var därför som förstahandshyresgäst ansvarigt för brandskadan gentemot fastighetsägaren.

Publicerad 3 jun 2022

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom fastighetsrätt och samhällsplanering:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Ändringarna innebär att ett Natura 2000-tillstånd inte längre ska vara en förutsättning för att en ansökan om bearbetningskoncession ska kunna beviljas.  

22 apr 2024

Regeringen tillsätter nu en samordnare med uppdrag att verka för att genom avyttring av statlig mark få till stånd bostadsbyggande på statens fastigheter.

25 mar 2024

Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att fastighetsägare ska få utökade möjligheter att bryta med hyresgäster som begår brottsliga handlingar.

22 mar 2024