Logga in

Glömt ditt lösenord?

Skärpta straff för brott i kriminella nätverk

social-Skarpta-straff-for-brott-i-kriminella-natverk.jpg

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till ett antal straffskärpningar och nya bestämmelser för att sätta press på de kriminella nätverken. Bland annat ska det bli straffbart att involvera personer under 18 år i brott eller brottslig verksamhet.

Insatserna mot de kriminella nätverken behöver intensifieras och det straffrättsliga regelverket måste skärpas. För att markera allvaret i brottsligheten i kriminella nätverk och vid kriminella uppgörelser och ge rättsväsendet utvidgade möjligheter att bekämpa sådan kriminalitet, föreslår regeringen bland annat följande:

  • Straffen skärps för grovt olaga tvång, olaga hot, grovt olaga hot, rån, utpressning och grov utpressning.
  • En ny typ av straffskärpningsbestämmelse införs som tar sikte på våldsamma uppgörelser bland kriminella.
  • Genom en ny straffbestämmelse blir det straffbart att involvera personer under 18 år i brott eller brottslig verksamhet.
  • Straffet skärps för narkotikabrott som tar sikte på försäljning och beställning av narkotika för eget bruk kriminaliseras.

Lagändringarna föreslås börja gälla den 1 juli 2023.

Publicerad 24 aug 2022

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom socialrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

I det här fallet bedömer kammarrätten att en kvinna med demenssjukdom och alkoholberoende som hade vistats på behandlingshem hade godtagbara skäl för att inte ansöka om bistånd till hyra i tid.

11 mar 2024

Riksdagen har röstat ja till nya regleringar för att förbättra skyddet för och stödet till personer som behöver skyddat boende. Lagändringarna börjar gälla den 1 april 2024.

7 mar 2024

En kvinnas psykiska ohälsa triggades av hennes hemmiljö, trots det bedömer kammarrätten att hon inte behöver bostad med särskild service enligt SoL.

18 jan 2024