Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Förslag på ett reformerat strandskydd

miljö_Strandskyddet-reformeras.jpg

Regeringen har beslutat om en proposition för en ökad differentiering av strandskyddet. Det ska bli enklare att bygga strandnära i gles- och landsbygd och i små tätorter, samtidigt som strandskyddet skärps i områden med högt bebyggelsetryck. Det lokala inflytandet ska också öka.

Propositionen innehåller i huvudsak följande förändringar:

  • Det lokala inflytandet ökar genom förslagen och det blir enklare att bygga strandnära i gles- och landsbygd och i små tätorter. Regeringen föreslår att lättnader i strandskyddet ska gälla i något vi kallar strandnära utvecklingsområden.
  • Strandskyddsområdet minskas från 100 till 25 meter vid små insjöar och smala vattendrag.
  • Det blir lättare att få dispens eller upphäva det återstående strandskyddet vid sådana små insjöar och smala vattendrag om inte länsstyrelsen har beslutat att utvidga strandskyddsområdet på platsen, under förutsättning att en zon för fri passage säkerställs. Den fria passagen syftar till att bevara goda möjligheter för friluftslivet och för djur- och växtlivet invid små sjöar och vattendrag.
  • Regeringen ska kunna meddela föreskrifter om att strandskydd inte ska gälla vid insjöar eller vattendrag som har anlagts eller restaurerats för vissa syften, bl.a. för att genomföra klimatanpassningsåtgärder.
  • Strandskyddet förtydligas i områden av särskild betydelse för djur- och växtlivet och förstärks i områden där bebyggelsetrycket är högt eller efterfrågan på mark för fritidshusbebyggelse är mycket stor.

Föreslagna lagändringar i propositionen träder i huvudsak i kraft den 1 juli 2022.

Publicerad 6 apr 2022

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom miljörätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Bolag uppfyller inte kraven i 3 kap. 4 § MB om god hushållning av jordbruksmark och en storskalig solcellspark är därför förbjuden, anser MÖD.

30 maj 2024

Mattias Goldmanns analys visar att Sveriges medlemskapet i Nato får betydande konsekvenser för Sveriges agerande inom klimat, infrastruktur och energi.  

23 maj 2024

I denna intervju med Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet, berättar han bland annat om bakgrunden till målet, målets betydelse för Aurora-målet och andra konsekvenser av utgången i målet.  

23 maj 2024