Logga in

Glömt ditt lösenord?

Kommuner kan få ersättning för kostnader för barn som omfattas av massflyktsdirektivet

offentlig-förvaltning_kommuner-kan-fa-ersättning-för-kostnader-för-barn-som-omfattas-av-massflyktsdirektivetny.jpg

Kommuner kommer att få rätt till ersättning av staten för kostnader för ensamkommande och vissa andra barn som omfattas av massflyktsdirektivet. Det framgår av en förordningsändring som regeringen har beslutat om.

I en skrivelse till regeringen har Migrationsverket föreslagit att de kan bevilja statlig ersättning till kommuner för ensamkommande och vissa andra barn som omfattas av massflyktsdirektivet. Utgifterna för den föreslagna förändringen ryms inom det medelsbehov som Migrationsverket tidigare har redovisat för regeringen.

Staten ska som utgångspunkt ersätta kommuner för kostnader för mottagande av ensamkommande barn och för vård av vissa barn i annat hem än barnets eget i den här situationen. Nuvarande lydelse i den så kallade asylersättningsförordningen (SFS 2017:193) ger inte rätt till ersättning för dessa kostnader. Regeringen har därför beslutat att ändra asylersättningsförordningen i enlighet med Migrationsverkets skrivelse så att kommuner även har rätt till ersättning för sådana kostnader för barn som omfattas av massflyktsdirektivet och som beviljats uppehållstillstånd med tillfälligt skydd.

Förordningsändringarna träder i kraft den 26 april 2022. Bestämmelserna gäller även retroaktivt för kostnader som har uppkommit före ikraftträdandet.

Publicerad 13 apr 2022

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom förvaltningsrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

I vissa fall är det självklart när detta sker, i andra fall uppstår det oklarheter. I denna analys redogör vår expert Lars Clevesköld för när detta anses ha skett under olika omständigheter och för olika typer av handlingar.  

22 apr 2024

När ett dokument laddas upp för gemensam redigering i en extern molntjänst är det ett led i en teknisk bearbetning eller teknisk lagring av dokumentet. HFD slår därför fast att en handling inte blir allmän av ett sådant förfarande.

11 apr 2024

För första gången på 20 år minskar valdeltagandet bland unga i åldrarna 18–24 år. Det framgår av en ny rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.  

11 apr 2024