Logga in

Glömt ditt lösenord?

Kartläggning av hot och hat mot förtroendevalda

offentlig-förvaltning_NY_Kartläggning-av-hot-mot-förtroendevalda.jpg

Hot och hat som förtroende­valda utsätts för ska kart­läggas och stödet för att före­bygga och hantera det stärkas.

Personer som engagerar sig i samhälls­frågor och deltar i samhälls­debatten är särskilt drabbade av hat och hot och riskerna för förtroende­valda att utsättas ökar under valår.

Regeringen ger Brotts­före­byggande rådet (Brå) i uppdrag att genom­föra Politikernas trygg­hets­under­sökning för valåret 2022, där omfatt­ningen och konse­kvenserna av trakas­serier, hot och våld som politiskt förtroende­valda utsätts för ska kart­läggas. Resul­taten ska därefter jäm­föras med resultaten från tidigare kartlägg­ningar som Brå har genomfört. Brå ska redovisa uppdraget till Regerings­kansliet senast den 10 november 2023.

Sveriges kommuner och regioner (SKR) har under 2016–2021 beviljats medel av regeringen för insatser till kommuner och regioner för att stödja och utveckla ett systematiskt arbete med att före­bygga och hantera hot och hat mot förtroende­valda. Nu beviljar regeringen ytter­ligare ett stöd till SKR på 1,5 miljoner kronor för att de ska kunna fortsätta att utveckla arbetet.

Publicerad 4 apr 2022

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom förvaltningsrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

I vissa fall är det självklart när detta sker, i andra fall uppstår det oklarheter. I denna analys redogör vår expert Lars Clevesköld för när detta anses ha skett under olika omständigheter och för olika typer av handlingar.  

22 apr 2024

När ett dokument laddas upp för gemensam redigering i en extern molntjänst är det ett led i en teknisk bearbetning eller teknisk lagring av dokumentet. HFD slår därför fast att en handling inte blir allmän av ett sådant förfarande.

11 apr 2024

För första gången på 20 år minskar valdeltagandet bland unga i åldrarna 18–24 år. Det framgår av en ny rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.  

11 apr 2024