Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Kartläggning av hot och hat mot förtroendevalda

offentlig-förvaltning_NY_Kartläggning-av-hot-mot-förtroendevalda.jpg

Hot och hat som förtroende­valda utsätts för ska kart­läggas och stödet för att före­bygga och hantera det stärkas.

Personer som engagerar sig i samhälls­frågor och deltar i samhälls­debatten är särskilt drabbade av hat och hot och riskerna för förtroende­valda att utsättas ökar under valår.

Regeringen ger Brotts­före­byggande rådet (Brå) i uppdrag att genom­föra Politikernas trygg­hets­under­sökning för valåret 2022, där omfatt­ningen och konse­kvenserna av trakas­serier, hot och våld som politiskt förtroende­valda utsätts för ska kart­läggas. Resul­taten ska därefter jäm­föras med resultaten från tidigare kartlägg­ningar som Brå har genomfört. Brå ska redovisa uppdraget till Regerings­kansliet senast den 10 november 2023.

Sveriges kommuner och regioner (SKR) har under 2016–2021 beviljats medel av regeringen för insatser till kommuner och regioner för att stödja och utveckla ett systematiskt arbete med att före­bygga och hantera hot och hat mot förtroende­valda. Nu beviljar regeringen ytter­ligare ett stöd till SKR på 1,5 miljoner kronor för att de ska kunna fortsätta att utveckla arbetet.

Publicerad 4 apr 2022

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom förvaltningsrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Vår expert Jan Melander, jurist inom offentlig rätt, reder ut vad som gäller. 

16 apr 2025

Kommunfullmäktiges beslut om att inte köpa in varor och tjänster från företag verksamma i Ryssland låg utanför den kommunala kompetensen. Kammarrätten konstaterar därför att det var rätt av förvaltningsrätten att upphäva beslutet.  

16 apr 2025

Vår expert Jan Melander, jurist inom offentlig rätt, svarar på frågan.

24 mar 2025