Kurs

Grundkurs i systematiskt arbetsmiljöarbete

Grundkurs i systematiskt arbetsmiljöarbete

Om kursen

Arbetsmiljö är ett brett begrepp vilket kan sammanfattas genom allt som påverkar dig och mig på jobbet. Den här grundkursen i systematiskt arbetsmiljöarbete är framtagen och relevant för dig som arbetar som arbetsmiljöansvarig, HR eller chef. 

Man delar ofta upp arbetsmiljön i fysisk arbetsmiljö samt organisatorisk och social arbetsmiljö, i realiteten hänger dessa ofta ihop. Arbetsmiljön påverkar alla som jobbar i organisationen liksom både produktivitet och resultat. Således är det en viktig men även intressant fråga för alla arbetsgivare.

Det finns omfattande reglering när det kommer till arbetsmiljö. En utmaning för arbetsmiljöansvariga, chefer och HR är att förstå hur dessa olika regler förhåller sig till varandra och vad man själv behöver ha uppmärksamhet på samt förhålla sig till.

Andra vanliga utmaningar är att veta hur man gör i praktiken för att följa de legala kraven och åstadkomma ett arbetsmiljöarbete i realiteten. En bra grund i arbetsmiljöarbetet är att utveckla eller vidareutveckla processerna för det systematiska arbetsmiljöarbetet på sin arbetsplats.

I denna kurs kommer vi ha fokus på just systematiskt arbetsmiljöarbete och behandla de legala ramarna och vad de innebär, hur man kan göra i praktiken och vad det kan leda till. Kursen kommer att varva föreläsningar med reflektion och diskussioner. Du förväntas inte ha några förkunskaper inför kursen.

Programpunkter

 • Arbetsmiljö och arbetsmiljöregleringen
 • Arbetsmiljöansvar och roller
 • Varför arbetsmiljöarbete?
 • Systematiskt arbetsmiljöarbete – en arbetsprocess
 • SAM-hjulet
 • Riskbedömning
 • Arbetsmiljörutiner, arbetsmiljöpolicy och dokumentation
 • Stödprocesser
 • Organisatorisk och social arbetsmiljö

Kursmaterial

Allt material som tas upp under kurser får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.

I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP Arbetsrättsnet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.

Susanne Davour

Kursledare

Susanne Davour Jurist och organisationskonsult, Davour Konsult AB

Tillgängliga kursupplägg

Anmäl intresse

Anmäl intresse

Livesänd/på plats

Kurs: Grundkurs i systematiskt arbetsmiljöarbete

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig när det finns ett datum för kursen.

Se vår integritetspolicy

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom arbetsrätt och arbetsmiljörätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

 • JP Arbetsmiljönet

  Informationstjänsten för dig som är arbetsmiljöansvarig, skyddsombud eller har en samordnande roll.
 • JP Arbetsrättsnet

  Informationstjänsten för dig som har personalansvar eller jobbar på en personal- och HR-avdelning.
 • JP LaglistaArbetsmiljö

  Bevaka lagar som berör arbetsmiljöfrågor med en enkel och användarvänlig laglista. Och få personligt stöd av våra jurister.

Nyheter

Ska uppgiftsfördelningen av arbetsmiljöuppgifter ske från bolagsstyrelse till VD och därefter vidare ut i organisationen i ett privat bolag? Läs juristens svar!

7 nov 2022

Det var diskriminering när en kommun i Västsverige avslutade provanställningen för en kvinna som var gravid. Den bedömningen gör DO som nu begär att kommunen ska betala diskrimineringsersättning till kvinnan.

3 nov 2022

Att leva med skyddade personuppgifter innebär en uppenbar risk för att uppgifterna röjs av arbetsgivaren eller av andra myndigheter. I denna analys beskriver vår expert Caroline Möncke Almberg hur man som arbetsgivare kan agera för att undvika att sprida personuppgifter i onödan.

13 sep 2022