Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Vården blir allt bättre på att rädda liv

Allt färre drabbas av hjärtinfarkt eller stroke. Höftfrakturerna minskar och vården blir allt bättre på att rädda liv. Det är några av resultaten i Hälso- och sjukvårdsrapporten 2019.
 

I rapporten redovisas tillgänglighet, kostnader, patienternas erfarenheter och befolkningens syn på sjukvården, liksom medicinska resultat för stora sjukdomsgrupper. Regionernas resultat jämförs med varandra i en öppen jämförelse.

Rapporten visar att fler personer lever längre med olika kroniska eller långvariga sjukdomar, tack vare medicinska framsteg. Detta och en allt äldre befolkning ställer nya krav på sjukvården.

Nu pågår en omställning av vården i kommuner och regioner, som ska leda till att fler patienter behandlas i tid och att färre behöver åka till akuten eller ligga på sjukhus i onödan.

Ytterligare några exempel på resultat från rapporten:

  • 81 procent av befolkningen tycker att de har tillgång till den vård de behöver, men endast 61 procent har förtroende för sjukvården i sin helhet.
  • 90 procent av alla regioner klarar att genomföra läkarbesök inom 7 dagar i primärvården och 58 procent av befolkningen tycker att väntetider till hälso- och vårdcentral är rimliga.
  • 89 procent överlever sjukhusvårdad hjärtinfarkt.
  • Färre blir kvar på sjukhus när de inte längre behöver sjukhusets resurser, så antalet vårdplatser med utskrivningsklara patienter har minskat med 30 procent

Publicerad 14 jun 2019

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom hälso- och sjukvårdsrätt:

Se vår integritetspolicy