ILO:s konvention om våld och trakasserier i arbetslivet utreds

Under 2019 antog ILO en konvention om våld och trakasserier i arbetslivet. Syftet med konventionen är att motverka våld och trakasserier samt könsrelaterat våld och könsrelaterade trakasserier i arbetslivet. Nu ger regeringen en särskild utredare i uppdrag att se över vad som krävs för att Sverige ska kunna ratificera konventionen.

arbetsliv_ILO_s_konvention_om_vald_och_trakasserier_i_arbetslivet_utreds_16x9.jpg

Under ILO:s internationella arbetskonferens 2019 antogs en konvention om våld och trakasserier i arbetslivet. Konventionen fokuserar på våld och trakasserier i arbetslivet men inkluderar även våld i hemmet och dess påverkan i arbetslivet.

– Ingen ska behöva utsättas för våld och trakasserier, varken i hemmet eller på jobbet. Ingen ska heller behöva utstå en arbetsmiljö där sexuella trakasserier förekommer. Konventionen om våld och trakasserier i arbetslivet är den första i sitt slag och jag känner stolthet över att Sverige var pådrivande i att den blev verklighet. Nu behöver vi se över hur konventionen förhåller sig till svensk rätt för att sedan kunna ta beslut om det är möjligt och vad som krävs för att Sverige ska kunna ansluta till den, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Svenska ILO-kommitténs slutsats var att eventuella ratifikationshinder är svåra att överblicka och att konventionens förhållande till svensk rätt kräver en utförligare analys. Regeringen ger därför en särskild utredare i uppdrag att genomföra denna analys, som ska redovisas senast den 31 augusti 2021.

Publicerad 28 sep 2020

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom arbetsrätt och arbetsmiljörätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

  • JP Arbetsmiljönet

    Informationstjänsten för dig som är arbetsmiljöansvarig, skyddsombud eller har en samordnande roll.
  • JP Arbetsrättsnet

    Informationstjänsten för dig som har personalansvar eller jobbar på en personal- och HR-avdelning.
  • JP LaglistaArbetsmiljö

    Bevaka lagar som berör arbetsmiljöfrågor med en enkel och användarvänlig laglista. Och få personligt stöd av våra jurister.

Nyheter

I denna analys redogör vår expert Martha Gurmu för vilket ansvar arbetsgivaren har i samband med en förhöjd terrorhotnivå.

9 nov 2023

Regeringen har beslutat att höja försörjningskravet för arbetskraftsinvandrare. Ändringen börjar gälla den 1 november 2023. 

23 okt 2023

Från 1 oktober 2023 gäller som huvudregel att alla medarbetare i kommuner och regioner ska ha minst 11 timmars sammanhängande dygnsvila under varje 24-timmarsperiod, och att arbetspass ska följas av dygnsvila.

14 sep 2023