Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

ILO:s konvention om våld och trakasserier i arbetslivet utreds

Under 2019 antog ILO en konvention om våld och trakasserier i arbetslivet. Syftet med konventionen är att motverka våld och trakasserier samt könsrelaterat våld och könsrelaterade trakasserier i arbetslivet. Nu ger regeringen en särskild utredare i uppdrag att se över vad som krävs för att Sverige ska kunna ratificera konventionen.

arbetsliv_ILO_s_konvention_om_vald_och_trakasserier_i_arbetslivet_utreds_16x9.jpg

Under ILO:s internationella arbetskonferens 2019 antogs en konvention om våld och trakasserier i arbetslivet. Konventionen fokuserar på våld och trakasserier i arbetslivet men inkluderar även våld i hemmet och dess påverkan i arbetslivet.

– Ingen ska behöva utsättas för våld och trakasserier, varken i hemmet eller på jobbet. Ingen ska heller behöva utstå en arbetsmiljö där sexuella trakasserier förekommer. Konventionen om våld och trakasserier i arbetslivet är den första i sitt slag och jag känner stolthet över att Sverige var pådrivande i att den blev verklighet. Nu behöver vi se över hur konventionen förhåller sig till svensk rätt för att sedan kunna ta beslut om det är möjligt och vad som krävs för att Sverige ska kunna ansluta till den, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Svenska ILO-kommitténs slutsats var att eventuella ratifikationshinder är svåra att överblicka och att konventionens förhållande till svensk rätt kräver en utförligare analys. Regeringen ger därför en särskild utredare i uppdrag att genomföra denna analys, som ska redovisas senast den 31 augusti 2021.

Publicerad 28 sep 2020

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom arbetsrätt och arbetsmiljörätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

En ny rapport från Försäkringskassan visar att kvinnor i genomsnitt har nästan dubbelt så många sjukpenningdagar som män.

22 apr 2025

Hör vår arbetsrättsjurist Lisa Hallstedt svara på frågan i det senaste avsnittet av JP play Arbetsliv.

22 apr 2025

Vår expert Johan Sigeman analyserar ett avgörande som kretsar kring intressanta frågor om en polisanställd som inte befunnits vara lämplig för säkerhetsklassat arbete.

14 apr 2025