Tillfällig lösning för sekretess av skolstatistik föreslås

Uppgifter om skolor är centrala för att skolsystemet ska fungera. Utbildningsdepartementet har därför skickat en promemoria på remiss där de föreslår nya tidsbegränsade bestämmelser i offentlighets- och sekretesslagen (OSL). Detta för att tillfälligt lösa problemen med sekretessen kring svensk skolstatistik. 

Statistiska centralbyrån (SCB) bedömer numera att uppgifter om enskilda huvudmäns verksamhet omfattas av statistiksekretess. Kammarrätten i Göteborg har i ett antal domar gjort samma bedömning. Detta har medfört att det nu saknas full tillgång till information på skolenhetsnivå. Det innebär i sin tur bland annat att elever och vårdnadshavare inte kommer att ha uppdaterad information inför skolval och att beslutsfattare inte kommer att ha tillgång till uppdaterat underlag för att kunna genomföra reformer och fördela resurser till skolan.

I den promemoria som har remitterats föreslås nya tidsbegränsade bestämmelser i offentlighets- och sekretesslagen som bryter statistiksekretessen. Syftet är att säkerställa att myndigheter, kommuner och allmänheten på kort sikt får tillgång till nödvändig information om skolenheter på samma sätt som före praxisändringen. 

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2021 och upphävas den 1 juli 2023, då en långsiktig lösning beräknas vara på plats.

Publicerad 10 nov 2020

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom skoljuridik:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

  • JP Skolnet

    Juridisk informationstjänst för dig som arbetar med skolfrågor.
  • JP RättsfallsnetSekretess

    JP Rättsfallsnet–Sekretess ger dig tillgång till alla domar om sekretess som avgjorts med stöd av tryckfrihetsförordningen och OSL.
  • JP RättsfallsnetSkola

    JP Rättsfallsnet–Skola ger dig till tillgång till alla domar på skolans område.

Nyheter

Elever i gymnasieskolan som tillhör någon av de nationella minoriteterna ska erbjudas modersmålsundervisning utan krav på att eleven har förkunskaper i språket.

28 nov 2023

Vår skoljurist Jonathan Rabenius svarar på frågan.

23 nov 2023

Regeringen ger Skolverket i uppdrag att ta fram allmänna råd eller rekommendationer om val och användning av lärverktyg i undervisningen.

23 nov 2023