Stora skillnader när Skolinspektionen rättar om nationella prov

Skolinspektionen har ombedömt ett stort antal nationella prov från 2017. För över hälften av alla delprov har den ombedömande läraren satt ett annat betyg än ursprungsbedömaren. 

Skolinspektionen har sedan 2009 årligen fått i uppdrag av regeringen att genomföra ombedömning av nationella prov. Syftet med ombedömningen är att stödja en likvärdig bedömning och betygssättning av proven över hela landet.

skola_nationellaprov16x9.jpg

I likhet med tidigare omgångar har Skolinspektionen gjort en mer strikt bedömning av provresultaten än bedömarna på skolenheterna. Andelen delprov där skolans bedömare gett ett högre betyg än Skolinspektionen är något högre bland fristående skolor (40 %) än bland kommunala (35 %).

Överlag ses små skillnader i resultatet jämfört med tidigare år. Resultatet för NO-ämnena skiljer sig dock från tidigare omgångar. Andelen delprov där skolans lärare gjort samma bedömning som Skolinspektionen har ökat från 29 procent förra året till 53 procent i år. En trolig förklaring till den större skillnaden är att delproven i NO-ämnena fått en ny utformning och nya bedömningsanvisningar.

Skolinspektionen använder resultaten från ombedömningen vid tillsyn och kvalitetsgranskning.

Publicerad 5 dec 2018

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom skoljuridik:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

  • JP Skolnet

    Juridisk informationstjänst för dig som arbetar med skolfrågor.
  • JP RättsfallsnetSekretess

    JP Rättsfallsnet–Sekretess ger dig tillgång till alla domar om sekretess som avgjorts med stöd av tryckfrihetsförordningen och OSL.
  • JP RättsfallsnetSkola

    JP Rättsfallsnet–Skola ger dig till tillgång till alla domar på skolans område.

Nyheter

Elever i gymnasieskolan som tillhör någon av de nationella minoriteterna ska erbjudas modersmålsundervisning utan krav på att eleven har förkunskaper i språket.

28 nov 2023

Vår skoljurist Jonathan Rabenius svarar på frågan.

23 nov 2023

Regeringen ger Skolverket i uppdrag att ta fram allmänna råd eller rekommendationer om val och användning av lärverktyg i undervisningen.

23 nov 2023