Logga in

Glömt ditt lösenord?

Rättvisan och prediktion av farlighet

De villkorliga frigivningarna av Göran Lindberg och den så kallade hagamannen har skapat en livlig debatt. Frågan som väckts är vad vi ska göra med personer som bedöms vara farliga trots att de enligt lag ska friges. I analysen Rättvisan och prediktion av farlighet behandlar JP Infonets expert Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, den frågan och det förslag som finns om att farliga lagöverträdare ska kunna hållas inlåsta (SOU 2012:17).

Författaren menar att ett system där farliga lagöverträdare, såsom exempelvis Lindberg och hagamannen, skulle kunna hållas fortsatt inlåsta så länge de bedöms som farliga till synes är fullt rimligt. Vi en närmare granskning uppenbarar sig dock ett grundläggande problem – ett sådant system bygger nämligen på antagandet att vi kan göra tillräckligt säkra bedömningar om en individs farlighet. Detta trots att forskning visar att bland de personer som bedöms vara farliga skulle ungefär hälften inte begå några nya brott. Det innebär att de skulle få ett längre straff än vad som är motiverat mot bakgrund av straffvärdet. Samtidigt kommer en del av de som bedöms som ofarliga och släpps på fri fot att begå nya brott. Analysen finns publicerad i JP Brottmålsnet och JP Polisnet.

Är du ännu inte användare av JP Brottmålsnet eller JP Polisnet men vill ta del av materialet?
Testa tjänsterna kostnadsfritt!

Publicerad 25 sep 2015

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom straffrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Juristpaketet innehåller en rättsdatabas med lagkommentarer och övrigt juridiskt material. Paketet är ett prisvärt och flexibelt alternativ för advokater och jurister.  

17 apr 2024

I ”Dödsorsaken” kommer HD fram till att det, vid flera möjliga orsaker, är tillräckligt att en handling bidragit till brottsoffrets död för att döma den åtalade för mord. Vår expert Dennis Martinsson analyserar här målet.   

9 apr 2024

Nu finns en ny lagkommentar till penningtvättsbrottslagen publicerad i JP Juridiskt bibliotek. Läs vår intervju med författaren Marie Wallin.

10 nov 2023