Logga in

Glömt ditt lösenord?

Nya krav för enskilda att bedriva fristående skola

Den 1 januari 2019 trädde nya regler om ägar- och ledningsprövning inom friskolan i kraft. De nya reglerna omfattar en prövning av erfarenhet och insikt, ekonomiska förutsättningar samt hur lämplig personen är att starta en fristående skola.

Det är enheten för tillståndsprövning på Skolinspektionen som genomfört förändringarna med det ökade tillståndskravet. Syftet med ägar- och ledningsprövningen är att det ska krävas insikt i de lagar och föreskrifter som styr verksamheten och att den som vill starta och driva en skola ska genomgå en lämplighetsprövning.

skola_friskola_nyakrav16x9.jpg

Exempel på sådant som kan vägas in i lämplighetsprövningen är om personen tidigare begått brott. Tillståndsinnehavaren ska även ha ekonomiska förutsättningar att följa de föreskrifter som gäller för verksamheten. Prövningen ska bland annat omfatta VD, styrelseledamöter och ägare med ett väsentligt inflytande över verksamheten. För fristående skolor är det Skolinspektionen som prövar och har tillsyn över de skärpta kraven. 

Ägar- och ledningsprövningen omfattar även förskola, men i den delen är det hemkommunen som både tillståndsprövar och har tillsynsansvaret. Hur kommunerna kommer att utöva denna prövning och tillsyn är upp till dem själva att utforma

Regeringen har även beslutat om avgiftsnivåerna för ansökningar om godkännande som huvudman för fristående skola. Information om avgiftens storlek framgår av 2 kap. 5 § skolförordningen respektive 2 kap. 7 § gymnasieförordningen.

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari 2019. Ansökningar som omfattas av den nya utvidgade prövningen ska vara inlämnade senast den 31 januari 2019.

Publicerad 2 jan 2019

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom skoljuridik:

Se vår integritetspolicy