Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Krav på mentor i gymnasieskolan

Alla elever i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan ska ha en mentor som ska följa elevens kunskapsutveckling och studiesituation i sin helhet. Förändringen träder i kraft 1 juli 2019.

Från den 1 juli 2019 ska alla elever i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan ha en mentor som ska följa elevens kunskapsutveckling och studiesituation i elevens hela utbildning. Mentorn ska upptäcka om eleven behöver stöd och meddela det till berörd skolpersonal. Regleringen finns i 15 kapitlet 19 a § skollagen.

skola_mentor16x9.jpg

Mentors ansvar

En mentor ska vara en person som kan få en samlad bild av elevens studiesituation på utbildningen. Dessutom kan mentorn vara till stöd i elevens utveckling att bli vuxen. Eleven ska ha en person på skolan som hon eller han kan bygga en förtroendefull relation till. 

Rektors ansvar 

Rektorn beslutar vem som ska vara mentor. Det bör vara en person som har relevanta kunskaper och erfarenheter för uppdraget och även i övrigt anses vara lämplig. Ofta finns kompetensen för att bli mentor redan bland skolans personal.

Det är fortfarande rektorn som har ansvar för att utreda behov av särskilt stöd. Mentorns skyldighet att uppmärksamma berörd skolpersonal på att en elev kan behöva stöd påverkar alltså inte skyldigheterna för annan skolpersonal.

Publicerad 7 maj 2019

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom skoljuridik:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Vår skolrådgivare och jurist Maria Bjurholm svarar på frågan i det senaste avsnittet av JP play.

11 apr 2025

Regeringen tillsätter en ny utredning som ska föreslå åtgärder för att stärka arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck i förskolan, skolan och fritidshemmet.

11 apr 2025

Ändringarna föreslås träda i kraft 1 juli 2026 och tillämpas på utbildning som påbörjas efter 30 juni 2028. 

10 apr 2025