Krav på att använda privat e-legitimation i tjänsten?

Vi vill inledningsvis upplysa om att svaret som ges är övergripande och inte en rekommendation till beslut i något enskilt fall.

arbetsliv_Privat_e-legitimation_i_tjansten_16x9.jpg

Fråga:
Kan en arbetsgivare med sin arbetsledningsrätt tvinga arbetstagare att använda sin privata e-legitimation för att kunna utföra en arbetsuppgift?

Svar:
Just frågan om krav på att använda privata legitimationstjänster i arbetet har inte prövats, men arbetsledningsrätten sträcker sig ganska långt och det finns ingenting som förbjuder en arbetsgivare att tvinga arbetstagare att använda sin privata e-legitimation för att använda i tjänsten, om det krävs för att kunna utföra arbetsuppgifterna. 

Däremot så kan man förstå att arbetstagarna har en viss ovilja till att använda sina privata e-legitimationer i sin tjänsteutövning och både SKL och Kommunal har avrått från att arbetstagare måste använda privata legitimationstjänster i tjänsten – många gånger finns det andra alternativ som kan användas istället.

Men som sagt – det finns inte något förbud mot att arbetsgivaren begär att arbetstagarna använder sin privata e-legitimation i tjänsten.

Frågan är besvarad av jurist Karin Otterheim, redaktör för JP Arbetsrättsnet.

Publicerad 7 nov 2018

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom arbetsrätt och arbetsmiljörätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

  • JP Arbetsmiljönet

    Informationstjänsten för dig som är arbetsmiljöansvarig, skyddsombud eller har en samordnande roll.
  • JP Arbetsrättsnet

    Informationstjänsten för dig som har personalansvar eller jobbar på en personal- och HR-avdelning.
  • JP LaglistaArbetsmiljö

    Bevaka lagar som berör arbetsmiljöfrågor med en enkel och användarvänlig laglista. Och få personligt stöd av våra jurister.

Nyheter

För första gången ger Diskrimineringsombudsmannen ut en rapport som på en övergripande nivå beskriver diskriminering i Sverige.

5 jun 2023

Nya forskningsrön gör att Myndigheten för arbetsmiljökunskap behöver uppdatera riktlinjerna som de ger ut för alkoholproblem på arbetsplatser. De nya riktlinjerna beräknas vara klara hösten 2023.

5 jun 2023

Juli är den månad då flest unga skadas på jobbet. Nu inspekterar Arbetsmiljöverket arbetsplatser som är vanliga bland ungdomar.

5 jun 2023