Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Kommunala resursskolor fick nej i kammarrätten

Kammarrätten slår nu fast Skolinspektionens beslut att kommuner, till skillnad från fristående huvudmän, inte får bedriva resursskolor. Linköpings kommun kan nu komma att överklaga domen.


Kammarrätten säger nej till kommunala resursskolor


Kammarrätten slår nu fast Skolinspektionens beslut att kommuner, till skillnad från fristående huvudmän, inte får bedriva resursskolor. Linköpings kommun kan nu komma att överklaga domen.

I så kallade resursskolor är utbildningen begränsad till att gälla elever som har behov av särskit stöd. Linköping placerade ett 50-tal elever med mycket stora stödbehov i en skolenhet med en egen rektor. Skolinspektionen krävde dock att eleverna skulle skrivas in på en vanlig skola och få stöd i form av en särskild undervisningsgrupp istället, då de ansåg att det fanns en risk att eleverna aldrig kommer tillbaka till sina ordinarie skolor.

Linköping överklagade då beslutet och menade att skollagen tillåter fristående huvudmän att driva resursskolor och samma villkor då borde gälla för kommuner.

Kammarrätten i Stockholm har nu beslutat att kommunen inte får driva resursskolor. De fristående skolorna omfattas av en undantagsregel och har därför en annan möjlighet. En av kammarrättens ledamöter var dock inte enig och uttalade att kommunala och fristående huvudmän ska ha lika förutsättningar. Nu återstår det att se om Linköpings kommun väljer att överklaga domen till Högsta förvaltningsdomstolen.

Vill du hålla dig uppdaterad inom skoljuridiska frågor? Ansök om ett kostnadsfritt testkonto för JP Skolnet.

Publicerad 20 maj 2016

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom skoljuridik:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Vår skolrådgivare och jurist Maria Bjurholm svarar på frågan i det senaste avsnittet av JP play.

11 apr 2025

Regeringen tillsätter en ny utredning som ska föreslå åtgärder för att stärka arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck i förskolan, skolan och fritidshemmet.

11 apr 2025

Ändringarna föreslås träda i kraft 1 juli 2026 och tillämpas på utbildning som påbörjas efter 30 juni 2028. 

10 apr 2025