Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Har elever i den nu obligatoriska förskoleklassen skolplikt?

Fråga:
Har elever i den nu obligatoriska förskoleklassen skolplikt?
Gäller samma lagändring grundsärskolan? Eller går barn först förskolan, förskoleklass och sedan åk 1 i grundsärskolan likt idag? 

Svar:
Ja, lagändringen om obligatorisk förskoleklass som trädde i kraft den 1 januari 2018 (och började tillämpas höstterminen 2018) innebär att en elev i förskoleklassen har skolplikt.

Ja, samma ändring gäller grundsärskolan. Men regeringen skriver i propositionen att skolsystemet alltjämt ska ha en viss flexibilitet när det gäller grundsärskolans elever. Ett barn ska få tas emot tidigare i förskoleklassen liksom i årskurs 1 i grundsärskolan, om barnets vårdnadshavare önskar det och barnet bedöms ha förutsättningar för det. Efter begäran av ett barns vårdnadshavare ska ett barn också kunna få skolplikten uppskjuten ett år om det finns särskilda skäl.

Frågan har besvarats genom JP Skolnets kostnadsfria frågeservice. Svaret är aldrig en rekommendation till beslut i något enskilt fall.  

Vill du ställa frågor som rör skoljuridik till våra jurister?

I webbtjänsten JP Skolnet ingår en kostnadsfri frågeservice där du får vägledning av våra jurister. Vi erbjuder också mer omfattande rådgivning, läs mer här!

Publicerad 5 feb 2018

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom skoljuridik:

Se vår integritetspolicy