Genomförande av arbetsvillkorsdirektivet

Arbetsrätt_Genomförande-av-arbetsvillkorsdirektivet.jpg

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss om genomförande av EU-direktivet om arbetsvillkor. Ändringar som föreslås i svensk rätt ska förbättra arbetsvillkoren för arbetstagare genom att främja tydligare och mer förutsägbara anställningsvillkor.

Den 20 juni 2019 antogs Europaparlamentets och Europeiska rådets direktiv om tydliga och förutsägbara arbetsvillkor i EU. Direktivet syftar till att förbättra arbetsvillkoren genom att främja tydligare och mer förutsägbara anställningsvillkor och samtidigt säkerställa anpass­ningsförmågan på arbetsmarknaden.

Direktivets krav uppfylls redan till stor del i svensk arbetsrättslig lagstiftning. Vissa ändringar och tillägg har varit nödvändiga för att Sverige ska leva upp till direktivets krav.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 29 juni 2022.

Publicerad 27 jan 2022

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom arbetsrätt och arbetsmiljörätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

  • JP Arbetsmiljönet

    Informationstjänsten för dig som är arbetsmiljöansvarig, skyddsombud eller har en samordnande roll.
  • JP Arbetsrättsnet

    Informationstjänsten för dig som har personalansvar eller jobbar på en personal- och HR-avdelning.
  • JP LaglistaArbetsmiljö

    Bevaka lagar som berör arbetsmiljöfrågor med en enkel och användarvänlig laglista. Och få personligt stöd av våra jurister.

Nyheter

Från 1 oktober 2023 gäller som huvudregel att alla medarbetare i kommuner och regioner ska ha minst 11 timmars sammanhängande dygnsvila under varje 24-timmarsperiod, och att arbetspass ska följas av dygnsvila.

14 sep 2023

Regelverket för etableringsersättningen, etableringstillägget och bostadsersättningen ses därför över.

28 aug 2023

Förvaltningsrätten finner att Bolt varken är att betrakta som arbetsgivare eller inhyrare och att bolaget därför inte har något arbetsmiljöansvar för kurirerna.

1 sep 2023