Logga in

Glömt ditt lösenord?

Fackförbund förlorar strid om beredskapstjänstgöring

I slutet på april konstaterade Arbetsdomstolen att Svenska Byggnadsarbetareförbundet förlorat striden om tolkningen av ett nytt avtal med VVS Företagen. Det nya avtalet går ut på att företaget har rätt att schemalägga beredskapstjänstgöring, en typ av jourtjänstgöring där arbetstagaren måste komma in till arbetsplatsen inom en timme om det skulle behövas.

Arbetsdomstolen konstaterar att kollektivavtalets regel ”det går att beordra arbetstagaren att stå till förfogande först när det är fara i dröjsmål” är svårbegriplig. Om det är ”fara i dröjsmål” har behovet av att en arbetstagare ska stå till förfogade redan passerat. På den punkten ger därmed domstolen företaget rätt. 


Företaget får nu rätt att schemalägga beredskapstjänstgöring enligt Arbetsdomstolen

Även det tidigare avtalet gav arbetsgivaren rätt att begära beredskapstjänstgöring. Skillnaden menar fackförbundet är att företaget nu vill schemalägga beredskapstjänsten. Fackförbundet menar att företaget endast ska kunna begära beredskapstjänstgöring när det kan bli farligt att arbetet blir försenat och att schemaläggning därför inte kan vara möjlig att göra.

Företaget gör en annan tolkning av avtalet och menar att kravet på ”fara i dröjsmål” endast gäller rätten att kräva att arbetstagaren utför arbete under beredskapen. Det behöver alltså inte vara risk för fara för att få beordra en arbetstagare att ha beredskapstjänstgöring. Eftersom arbetsdomstolen höll med företaget om detta kan företaget från och med nu schemalägga beredskapstjänstgöring på deras arbetsplatser.

Arbetsdomstolens tolkningar och ett referat av domen hittar du i JP Arbetsrättsnet. Vill du ta del av denna typ av material kan du ansöka om ett kostnadsfritt testkonto här

Publicerad 16 maj 2016

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom arbetsrätt och arbetsmiljörätt:

Se vår integritetspolicy