Ett tydligare och enklare detaljplanekrav

Att upprätta och anta en detaljplan är ofta både kostnads-​ och resurskrävande. Därför trädde nya ändringar i plan- och bygglagen (PBL) om ett tydligare och enklare detaljplanekrav i kraft 1 januari.

Enligt propositionen Ett tydligare och enklare detaljplanekrav syftar ändringarna till att göra det enklare att bedöma när det krävs respektive inte krävs en detaljplan. Då det är både tids- och resurskrävande att ta fram en detaljplan ansåg den dåvarande regeringen att det skulle förtydligas att kravet på en detaljplan bara ska gälla när en sådan faktiskt behövs. 4 kap. 2 § plan- och bygglagen har därför ändrats. 

Ändringarna innebär bland annat att de omständigheter som har betydelse för bedömningen av om det krävs en detaljplan eller inte numera direkt framgår av lagtexten. Bedömningskriterier har lagts till både när det gäller en ny sammanhållen bebyggelse och förändring eller bevarande av en befintlig bebyggelse. Det tydliggörs också att detaljplanekravet vid en ny sammanhållen bebyggelse bara ska gälla bebyggelse med bygglovspliktiga byggnadsverk.

Publicerad 10 jan 2019

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom fastighetsrätt och samhällsplanering:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Byggkontrollutredningen har överlämnat sitt betänkande till regeringen. Syftet med utredningen har varit att förhindra att brister i byggnadsverk leder till personskador.

28 nov 2023

En ny utredning visar att kommunerna är i behov av tydligare ansvar och fler verktyg för långsiktigt arbete med vattenfrågor i plan- och byggsammanhang. 

28 nov 2023

MÖD finner, i likhet med underinstanserna, att det saknats förutsättningar att ge strandskyddsdispens för utökning av en befintlig träaltan.

31 okt 2023