Logga in

Glömt ditt lösenord?

Ett tydligare och enklare detaljplanekrav

Att upprätta och anta en detaljplan är ofta både kostnads-​ och resurskrävande. Därför trädde nya ändringar i plan- och bygglagen (PBL) om ett tydligare och enklare detaljplanekrav i kraft 1 januari.

Enligt propositionen Ett tydligare och enklare detaljplanekrav syftar ändringarna till att göra det enklare att bedöma när det krävs respektive inte krävs en detaljplan. Då det är både tids- och resurskrävande att ta fram en detaljplan ansåg den dåvarande regeringen att det skulle förtydligas att kravet på en detaljplan bara ska gälla när en sådan faktiskt behövs. 4 kap. 2 § plan- och bygglagen har därför ändrats. 

Ändringarna innebär bland annat att de omständigheter som har betydelse för bedömningen av om det krävs en detaljplan eller inte numera direkt framgår av lagtexten. Bedömningskriterier har lagts till både när det gäller en ny sammanhållen bebyggelse och förändring eller bevarande av en befintlig bebyggelse. Det tydliggörs också att detaljplanekravet vid en ny sammanhållen bebyggelse bara ska gälla bebyggelse med bygglovspliktiga byggnadsverk.

Publicerad 10 jan 2019

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom fastighetsrätt och samhällsplanering:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Ändringarna innebär att ett Natura 2000-tillstånd inte längre ska vara en förutsättning för att en ansökan om bearbetningskoncession ska kunna beviljas.  

22 apr 2024

Regeringen tillsätter nu en samordnare med uppdrag att verka för att genom avyttring av statlig mark få till stånd bostadsbyggande på statens fastigheter.

25 mar 2024

Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att fastighetsägare ska få utökade möjligheter att bryta med hyresgäster som begår brottsliga handlingar.

22 mar 2024