Logga in

Glömt ditt lösenord?

Dygnsvila när personal sover under jourtid

Vi vill inledningsvis upplysa om att svaret som ges är övergripande och inte en rekommendation till beslut i något enskilt fall.

arbetsliv_Dygnsvila_nar_personal_sover_under_jourtid_16x9.jpg

Fråga:

Måste dygnsvila enligt arbetstidslagen (ATL) följas även om en förskollärare jobbar över natt med jourtid där hon eller han sover? Räknas då jourtid inte som vilotid utan som arbetstid enligt ATL?

Svar:

Med utgångspunkt i att frågan rör situationen när förskolläraren sover på förskolan under jourtiden, blir vårt svar följande. Jourtid räknas som arbetstid enligt arbetstidslagen (ATL) och EU:s arbetstidsdirektiv. Det saknar betydelse att arbetstagaren har möjlighet att sova eller vila under jourtiden.

Dygnsvilan (minst elva timmars sammanhängande ledighet per dygn enligt 13 § ATL) får inte förläggas under jourtid. Det innebär att förskoleläraren måste få sin dygnsvila utanför jourtiden. Om det däremot skulle vara beredskapstjänstgöring och inte jourtid, så kan arbetstagaren få sin dygnsvila under beredskapen. Till skillnad från jourtid, som innebär att arbetstagaren befinner sig på arbetsplatsen och är beredd att utföra arbete vid behov, innebär beredskapstjänstgöring att arbetstagaren står till arbetsgivarens förfogande men kan befinna sig i hemmet eller någon annanstans.

Kravet att dygnsvilan ska förläggas under natten (22.00–06.00) gäller inte vid nattarbete. Arbetstiden kan då beräknas som ett genomsnitt på max åtta timmar per dygn under fyra månaders tid.

Det är möjligt att avvika från dygnsviloregeln i kollektivavtal eller efter dispens från Arbetsmiljöverket. Om dygnsvilan inskränks genom kollektivavtal ska dock arbetstagarna ges motsvarande kompensationsledighet.

Frågan är besvarad av jurist Fanny Vesterberg, redaktör för JP Arbetsrättsnet.

Publicerad 10 sep 2019

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom arbetsrätt och arbetsmiljörätt:

Se vår integritetspolicy