Datasäkerhetsskandaler – en dyr historia

Till följd av myndigheternas strängare syn har giganter som Facebook och British Airways under sommaren krävts att betala mycket höga belopp i böter för olika datasäkerhetsskandaler.

dataskydd_Datasakerhetsskandaler_en_dyr_historia_16x9.jpg

Här följer några av de högsta bötesbeloppen som delats ut under de senaste åren: 

Facebook – 5 miljarder dollar (drygt 47 miljarder kronor)

Facebook har tvingats betala 5 miljarder dollar till följd av dataskandalen kring analysfirman Cambridge Analytica. 

Equifax – 700 miljoner dollar (6,6 miljarder kronor)

Ett storskaligt dataintrång för två år sedan resulterade i att hackare lyckades komma åt kreditkortsnummer och annan känslig information från 143 miljoner användare.

British Airways – 183 miljoner pund (2,2 miljarder kronor)

En omfattande cyberattack drabbade British Airways för knappt ett år sedan. Hackare fick tillgång till känslig information om 380 000 resenärer, däribland kreditkortsuppgifter.

Marriott International – 124 miljoner dollar

I ett preliminärt beslut har brittiska ICO utfärdat 124 miljoner dollar i böter till hotellkedjan. Det till följd av en läcka av sammanlagt 339 miljoner personuppgifter som upptäcktes och offentliggjordes i slutet av 2018.

Uber – 148 miljoner dollar (ungefär 1,34 miljarder kronor)

Taxiappen hade för ett par år sedan ett intrång som innebar att användarkonton för 600 000 förare och 57 miljoner kunder, främst amerikanska, läckte ut. Incidenten rapporterades aldrig, men i slutet av 2017 avslöjades den. I september förra året stod det klart att Uber tvingas betala 148 miljoner dollar i böter.

Senast uppdaterad 16 aug 2019

Läs mer inom rättsområdet
Utbildningar

Om JP Infonet


JP Infonet erbjuder tjänster och vägledning för dig som berörs av juridik i din yrkesroll. Vår vision är att tillgängliggöra juridiken, så att du som kund ska få all information, beslutsstöd och kompetens du behöver – på det sätt som du föredrar.

Mer om oss

Webbtjänster inom området