Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Behöver straffskalan för djurplågeri skärpas?

I den här artikeln går jurist Helena Striwing igenom dagens situation i frågan om straff för brott mot djur. De allvarligaste brotten tas upp, där påföljden kan bli frihetsberövande eller frihetsinskränkning.

Den som gör sig skyldig till djurplågeri (16 kap. 13 § brottsbalken) kan dömas till böter och högst två års fängelse. Straffskalan har varit densamma sedan strafflagens ikraftträdande 1945, det vill säga oförändrad under 67 år. Även brott mot djurskyddslagen har samma straffskala som djurplågeri. Därutöver infördes 2003 en särskild straffskala om ”fängelse i högst två år” för den som med uppsåt brutit mot en förpliktelse av väsentlig betydelse från djurskyddssynpunkt.

Behöver straffet för djurplågeri skärpas? Vilka är fördelarna med en strängare straffskala och vad skulle konsekvenserna kunna tänkas bli? 

Läs mer om Djurskyddsutredningens förslag om straffskärpning och Helena Striwings jämförelse av misshandelsbrott och vanvård i artikeln du kan ladda ner ovan. 

 

Publicerad 2 jun 2016

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom förvaltningsrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Vår expert Jan Melander, jurist inom offentlig rätt, reder ut vad som gäller. 

16 apr 2025

Kommunfullmäktiges beslut om att inte köpa in varor och tjänster från företag verksamma i Ryssland låg utanför den kommunala kompetensen. Kammarrätten konstaterar därför att det var rätt av förvaltningsrätten att upphäva beslutet.  

16 apr 2025

Vår expert Jan Melander, jurist inom offentlig rätt, svarar på frågan.

24 mar 2025