Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Skolan vanlig brottsplats när unga utsätts för brott

skola-skolan-vanlig-brottsplats-nar-unga-utsatts-for-brott.jpg

45 procent av eleverna i årskurs 9 uppger att de utsattes för brott under 2021. Det visar en undersökning som Brå publicerade i slutet av oktober.

Skolan är den vanligaste brottsplatsen för både lindrig och grövre misshandel samt för fysiska sexuella kränkningar, och är även den näst vanligaste brottsplatsen när det gäller rån.

– Undersökningen genomfördes under en period när många elever hade undervisning på distans. Därför är det något anmärkningsvärt att en så stor andel av alla brott ändå skedde i skolan. Bland unga som blivit utsatta för till exempel misshandel är det dessutom en betydligt större andel nu än för några år sedan som uppger att brottsplatsen var just i skolmiljön, säger Sofia Axell, utredare på Brå.

– Totalt är det 45 procent av eleverna i årskurs 9 som uppger att de utsatts för stöld, misshandel, hot, rån eller sexualbrott minst en gång under de senaste tolv månaderna. Andelen utsatta är något mindre än 2019, då 48 procent uppgav att de utsatts, och ligger på lägst nivå hittills under mätperioden (sedan 2015). Hälften av eleverna uppger även att de varit delaktiga i brott under samma tidsperiod. Det är vanligt att de som varit delaktiga i brott också själva varit utsatta för brott, fortsätter Sofia Axell.

För många elever har oro för brott medfört att de medvetet undvikit specifika personer eller platser, undvikit att gå ut kvällstid eller hållit sig borta från skolan en hel dag. Det är vanligast bland tjejer att oro för brott medfört någon form av konsekvens (57 procent, jämfört med 44 procent bland killar). Däremot har andelen bland killar ökat något mer sedan 2015 än bland tjejerna.

Publicerad 18 nov 2022

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom skoljuridik:

Se vår integritetspolicy