Logga in

Glömt ditt lösenord?

Diskriminering när kvinnas provanställning avbröts

arbetsliv-diskriminering-nar-kvinnas-provanstallning-avbrots.jpg

Det var diskriminering när en kommun i Västsverige avslutade provanställningen för en kvinna som var gravid. Den bedömningen gör DO som nu begär att kommunen ska betala diskrimineringsersättning till kvinnan.

Kvinnan påbörjade i januari 2022 en provanställning på ett äldreboende, och en dryg månad in i provanställningen berättade kvinnan för sin chef att hon var gravid. Cirka två veckor senare blev hon kallad till ett möte där hon fick beskedet att hennes provanställning skulle avslutas. Kommunens motivering var att kvinnan hade haft hög frånvaro. En del av frånvaron var bland annat relaterad till hennes graviditet och en del hade samband med att hon vårdade ett barn med funktionsnedsättning.

Diskriminering baserat på kön och funktionsnedsättning

DO anser efter att ha utrett händelsen att det finns ett tydligt samband mellan den tidpunkt då kvinnan meddelade att hon var gravid och beskedet att provanställningen skulle avslutas. Hänvisningen till frånvaron gör därtill att DO anser att det finns ett samband med diskrimineringsgrunden funktionsnedsättning. Sammantaget anser DO att kvinnan har utsatts för diskriminering som har samband med grunderna kön och funktionsnedsättning.

DO begär nu att kommunen ska betala 100 000 kronor i diskrimineringsersättning och ekonomisk kompensation till kvinnan. Om kommunen motsätter sig DO:s begäran kommer DO att lämna in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen.

Publicerad 3 nov 2022

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom arbetsrätt och arbetsmiljörätt:

Se vår integritetspolicy